Kövér László: "nem folytatható az önsorsrontó politika"

Infostart
2016. december 20. 13:01
Kövér László bízik abban, hogy a romániai választás eredménye hozzájárul az ottani magyarság helyzetének javulásához. Az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorának beszélt erről.

A közelmúltban lezajlott romániai parlamenti választás előtt a Fidesz az RMDSZ mellett kampányolt, de Kövér László kijelentette: nem változott a véleménye az RMDSZ elmúlt negyedszázados politikájáról, és ezt el is mondta nyíltan a kampányban, amikor szembesítették vele, hanem, mint megjegyezte, a helyzet változott, 

„Nem folytatható az az önsorsrontó politika, hogy nem vagyunk képesek megegyezni, összefogni egymással, amikor - kis túlzással -

a torkunkon van a kés.

Az elmúlt években Romániában a magyarellenes politika az állami kormányzati politika szintjére emelkedett. Olyan jogokat próbálnak visszavenni, amelyeket hosszú évtizedeken keresztül kellett kivívni. Jelentős részük, a tulajdon-visszaszármaztatás kérdése ilyen, csak papíron létezik, valójában még nem sikerült befejezni" - mondta a házelnök.

Azt látjuk, hogy minden politikai erő különböző körmönfont eszközökkel - a korrupcióellenes küzdelem ürügyén az igazságszolgáltatás intézményrendszerével is - a magyarok asszimilálására vagy a szülőföldjükről való eltanácsolásra hajt, így nincs értelme arról vitatkozni, mi volt az elmúlt huszonöt évben, azon kell gondolkozni, hogyan lehet a következőt sikeresebbé tenni – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

„Voltak változások az RMDSZ politikájában,

egyfajta generációváltás is zajlik.

Noha a matematika nem kényszerítette volna rá őket, látszólag legalábbis, hiszen egyértelmű fölényben voltak a másik két ellenzéki magyar politikai alakulat előtt, mégis hajlandók volt a párbeszédre és kompromisszumra a Magyar Polgári Párttal. Erre talán az ÉMNP-nek is lett volna lehetősége. Remélem, a jövőben ők is csatlakoznak ehhez az együttműködéshez, mert csak ennek van jövője” - véli Kövér László.

A parlament elnöke szerint az nem valószínű, hogy mindez elég lesz-e a román politika megváltozásához, de fontos momentum ahhoz, hogy Budapestről lehessen iránymódosításra bírni a bukaresti kormányt. Romániával éppúgy sorsközösségben élünk száz éve, mint Szlovákiával vagy Lengyelországgal – fűzte hozzá Kövér László.

Lassabb a tempó

A parlament elnöke az őszi ülésszakot értékelve nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és tervezettebbnek nevezte a törvényhozás folyamatát, a kialakított rendszer bevált. Megjegyezte, hogy a törvényhozás tempója jelentősen lassult, kevesebb jogszabályt próbálnak "gyorsítópályán" elfogadni.

Kövér László fontosnak ítélte a képviselők választókerületi munkáját is, utalva arra, hogy az emberek között szereznek visszaigazolást arról, érvényesül-e egy-egy kormányzati szándék vagy "a valóság kövein kicsorbul". Az összeférhetetlenségi szabályokra kitérve ugyanakkor felvetette, hogy a törvény-előkészítésben

problémát okoz, hogy eltűntek a polgármesterek,

ugyanis óriási tudásuk volt, amit be tudtak csatornázni ebbe a munkába.

A házelnököt a sajtótudósítás rendjére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy a hazai parlamentben lévő szabályok az átlaghoz képest liberálisabbak. Példaként hozta, hogy az Európai Parlamentben egy politikus bármikor visszautasíthat vagy félbeszakíthat egy interjút, előzetes hozzájárulás nélkül pedig nem lehet leszólítani a képviselőket, és a szabályokat megszegők akkreditációja azonnal, automatikusan érvényét veszti. Mint mondta, szeretné, ha a sajtó egy kisebbségben lévő része megértené, hogy egy képviselőnek is van méltósága. Ha állandó konfliktusok helyszínévé válik a parlamenti folyosó, akkor kénytelen lesz szigorítani a szabályokon – tette hozzá.

Kövér László elmondta azt is, hogy értékrendje szerint az alaptörvény módosítása volt a legfontosabb törvény a múlt héten zárult ülésszakban, ami noha kudarcos volt, a valódi siker a parlamenten kívül történt, a népszavazáson.

A következő másfél év üzeneteként hivatkozott arra, hogy az emberek a rendszerváltás minden szükségszerű nyűgét maguk mögött hagyva ne azzal keljenek, hogy hogyan tudnának megélni, hanem hogy biztosak lehessenek abban, hogy "minden nap kicsivel jobb lesz, mint tegnap".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kövér László: "Nem folytatható az önsorsrontó politika"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást