Áder visszadobta, újra elfogadták a három törvénymódosítást

Infostart
2016. december 13. 17:28
Áder János köztársasági elnök szerint az energetikai tárgyú törvénymódosítás nem szigorítja, hanem ellehetetleníti a szélerőművel építését. Az Országgyűlés ennek ellenére lényegében változtatás nélkül fogadta el a kormánypárti előterjesztést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a jogszabály megváltoztatását, hogy a szélerőművek teljesítménye nagy mértékben függ az időjárástól. A törvény egyébként megtiltja, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken szélerőműveket létesítsenek.

„Védeni akarjuk a természeti értékeinket, és védeni akarjuk a tulajdont. Ezért szigorítjuk a szélerőművek létesítésével kapcsolatos programot” - közölte Lázár János.

A köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást is, ami a gyógyszertárak ellenőrzéséről szólt. A parlament most beépített néhány garanciát a jogszabályba.

A patikák létesítési és működési engedélyét csak ügyészi jóváhagyással lehet ellenőrizni, az ügyfél és az ügyvég kommunikációja pedig továbbra is sérthetetlen. A szocialista Bárándy Gergely szerint egyébként Áder Jánosnak inkább az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia ezzel a törvénnyel.

„Többször kifogásoltuk Áder János eljárásaiban is, hogy olyan esetekben is, amikor egyébként az Alkotmánybírósághoz kellene küldenie a törvényjavaslatot, a parlamentnek küldi vissza, gyakorlatilag ezzel kedvezőbb feltételt teremtve a kormánypártoknak. Hiszen az Országgyűlés így gyors eljárásban ismét el tudja fogadni, és nem kell egyrészt az Alkotmánybíróságnak az eljárására várni, másrészt pedig nem kell elszenvednie azt a presztízsveszteséget a kormánynak, hogy az egyébként általa előterjesztett jogszabály alkotmányellenesnek bizonyul. Márpedig ez a napnál is világosabb, hogy annak bizonyult volna, és ezt a köztársasági elnök is látta” - fogalmazott Bárándy Gergely.

A képviselők újra elfogadták az állami és önkormányzati ingatlanok átadásáról szóló törvényt is, pedig Áder János ezt is visszaküldte a parlamentnek, mert az állam nem egyeztetett a fővárossal a budapesti Erzsébet tér átvételéről.

Ez mégis megtörténik, de még nem most, mert az átadást december 15-éről 31-ére halasztották, az üzemeltetési szerződést pedig csak jövő január végéig kell megkötni. Ezzel párhuzamosan az állam 22 önkormányzatnak 35 közparkot ad át ingyen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Áder visszadobta, újra elfogadták a három törvénymódosítást
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást