Elkezdődött a béremelési adócsomag vitája

Infostart
2016. december 8. 18:48
Megkezdte az Országgyűlés a minimálbér emeléséhez kapcsolódó adócsökkentések vitáját. A kormány szerint példátlan versenyképesség-növekedés indulhat, az ellenzék azonban nem elégedett a beterjesztett intézkedésekkel.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter expozéjában aláhúzta, hogy a munkavállalói és munkaadói oldal, valamint a kormány közötti, a minimálbér emeléséről szóló bérmegállapodással összefüggő adócsökkentés az előző évek gazdaságpolitikai eredményeire épít.

"Történelmi tehát az a megállapodás, amelyet a partnereinkkel meg tudtunk kötni, hiszen nem csak a bérekről tudtunk megállapodni, hanem meg tudtunk állapodni olyan hatékonyság és versenyképesség-növelő lépésekről is, amelyekre az elmúlt 26 évben nem került sor."

A csomag értelmében jövőre egységesen 9 százalékosra csökkentik a társasági adó szintjét, valamint 27 százalékról 22-re mérséklik a munkáltatói járulékot.

A vezérszónokok közül elsőként felszólaló fideszes Witzmann Mihály kiemelte, hogy a javaslat a terhek csökkentéséről szól.

"Míg a Mikulás a gyermekeknek csokoládéval és ajándékokkal kedveskedett, addig a Tisztelt Ház számára egy újabb kedves meglepetést egy újabb, pozitív értelemben vett, jól értelmezhető és kedvező feltételeket teremtő újabb adócsomagot hozott ajándékba."

A szocialista Burány Sándor azonban rámutatott, hogy bár a kormány korábban 1,6 százalékos nyugdíjemelést ígért, a csomagban még mindig 0,9 százalékos emelés szerepel.

"A bizottsági ülésen államtitkár úr azt mondta, hogy a kormány rendeletben fogja majd ezt szabályozni, ezt őszintén szólva nem nagyon tudtuk ott értelmezni, ezt törvényben szokás rendezni, 3,2 százalékos nyugdíjemelés az több mint indokolt."

A KDNP-s Hargitay János úgy látta, hogy a törvénymódosítás hatására a munkavállalók és a vállalkozások is megérezhetik a gazdaság jó teljesítményét, a jobbikos Z. Kárpát Dániel viszont úgy vélte, hogy nagyobb bátorsággal nagyobb eredményt lehetne elérni.

"Ez a csomag akár még egy 14 százaléknyi járulékcsökkentési szintet is elérhetne, a probléma ott kezdődik, hogy ahhoz, hogy ez a munkabérekben érzékelhető módon megjelenjen, a Jobbik szakértői becslései szerint egy 20-30 százalék közötti járulékcsökkentésre lenne szükség."

Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka szerint a kormány a multik és a tőke, nem a kisvállalkozások és a munka oldalán áll.

"A kormány gyakorlatilag Magyarországot adóparadicsommá akarja tenni, de nem a kis- és középvállalkozások számára, hanem a multik, a nagyok számára."

Schmuck Erzsébet az egykulcsos személyi-jövedelemadó eltörlését és a minimálbért adómentessé tételét szorgalmazta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elkezdődött a béremelési adócsomag vitája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást