Szócska: négy fő feladata van a WHO-nak

InfoRádió
2016. november 8. 20:33
Négy pontban összegezte az Egészségügyi Világszervezet által mielőbb megoldandó problémákat a WHO főigazgatói posztjára jelölt magyar szakember. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte a járványügyi védekezés fontosságát.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet az olyan népbetegségek veszélyére, mint az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Követendő példaként említette a gyors magyar fellépést a túlzottan sós, illetve cukros ételek ellen az egészségügyi termékadó bevezetésével.

A szakember sürgős feladatnak tartja a teljes körű ellátás biztosítását mindenki számára, ami alapvető emberi jog. Szócska Miklós szerint ez ehhez szükséges forrásokat csak egy globális kockázatközösséggel lehetne megteremteni.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója úgy vélte: hatalmasat lendíthet a világ egészségügyi helyzetén a fejlett technológia alkalmazása, mivel annak segítségével a legelmaradottabb helyekre is el lehet vinni a legkorszerűbb ellátást.