Sűrű parlamenti hét, alaptörvény-módosítással

Infostart
2016. november 7. 07:22
Ezen a héten szavaz az országgyűlés a kvótanépszavazás nyomán beterjesztett alaptörvény-módosításról.

Péntekig folyamatosan ülésezik ezen a héten az országgyűlés. Hétfőn délután egy órától a napirend előtti felszólalásokat az interpellációk és az azonnali kérdések követik, eztán a holnap délelőtti szavazásokat készíti elő a ház több javaslat záróvitájával.

Kedden a napirend előtti felszólalások után, már délelőtt döntenek a képviselők az alaptörvény 7. módosításáról, amelyet a kvótanépszavazás nyomán terjesztett a Ház elé Orbán Viktor miniszterelnök. Korábban egyik ellenzéki frakció sem támogatta a módosítást feltétel nélkül. Az MSZP szükségtelennek tartotta, a Jobbik a letelepedési kötvények árusításának felfüggesztésétől tette függővé támogatását, míg az LMP jelezte, hogy a képviselőcsoport nem vesz részt a voksoláson.

Emellett a képviselők elfogadhatják a sporttörvény módosítását, a tavalyi költségvetés zárszámadását, az NMHH tavalyi költségvetési zárszámadását, illetve e szervezet jövő évi büdzséjét. Rábólinthatnak az elektromos cigaretták árusítását a dohányboltokra bízó módosításra, az építésügyi műszaki irányelveket korszerűsítő Miniszterelnökségi előterjesztésre, továbbá arra a javaslatra, amely szigorítaná a közművezetékek üzemeltetőinek adatszolgáltatási szabályozását.

Megszavazhatják az egységes elektromos ügyintézési rendszer kialakításához szükséges módosításokat, az uniós jogharmonizáció okán beterjesztett belügyi módosításokat, a rendvédelmi egészségkárosodási kereset-kiegészítést bevezető előterjesztést, illetve azt a javaslatot, amelyik június 10-ét a magyar haditengerészek és hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjává nyilvánítaná.

A szavazások után kilenc javaslat vitáját kezdik meg, napirendre kerülnek például a közbeszerzési és közlekedési törvények módosításai, valamint a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslat.

Szerdán tárgyalnak a képviselők, egyebek mellett a honvédelmi sportszövetségről szóló törvényjavaslatról, továbbá a keresztényüldözés, valamint a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről, az üldözöttek támogatásáról szóló kormánypárti határozati javaslatról.

Csütörtökön a táncművészeti életjáradék bevezetéséről, továbbá cégnyilvántartási, oktatási és gyermekvédelmi témájú törvénymódosítások, pénteken pedig az adótörvények módosítása kerül a többi között napirendre.