A külgazdaság zászlóshajója az élelmiszeripar - a nap hírei

InfoRádió
2016. október 29. 21:30
Adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat a kormány. Tíz egészségügyi tárgyú jogszabály módosítására tett javaslatot a parlamentnek az emberi erőforrások minisztere. Vasárnap írja alá az Európai Unió és Kanada a szabadkereskedelmi egyezményt. A nap legfontosabb hírei október 29-én.

Adókedvezménnyel támogatja az induló cégekbe befektető vállalkozásokat a kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Digitális Jólét Szalon második rendezvényén kifejtette: a további erősödéshez a jó adottságokkal rendelkező ágazatokra kell fókuszálni.

Tíz egészségügyi tárgyú jogszabály módosítására tett javaslatot a parlamentnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az indítvány egyebek mellett lehetőséget teremtene arra, hogy az országos tisztifőorvos közvetlen, országosan végrehajtandó intézkedéseket rendeljen el.

Összesen 54 milliárd forinttal emelkedik a gyógyszerek, a gyógyászati segédeszközök és az összevont szakellátás támogatása a kormány döntése értelmében. A határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

A magyar külgazdaság egyik zászlóshajójának nevezte az élelmiszeripart, ezen belül is a húsexportot a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a 20. Csabai Kolbászfesztiválon azt mondta: az első hét hónapban 660 millió eurót ért el a húskészítmények kivitele, 6 százalékkal haladva meg a tavalyi azonos időszakit.

Új eszközök bevezetését sürgeti a foglalkoztatáspolitikában Czomba Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus az egyes ágazatokban megjelenő munkaerőhiányra utalva úgy vélte: úgy kell módosítani a jogszabályokat, hogy a versenyszféra jogos foglalkoztatási igényét is ki tudják elégíteni.

Mindenszentek és halottak napja alkalmából hosszabb ideig tartanak nyitva a temetők, a tömegközlekedési járatok pedig sűrűbben követik egymást. Hétfőn a nappali a BKK járatok a szombati, kedden a munkaszüneti, illetve ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órákat. Az átállás érinti a Budapesti Közlekedési Központ és a MÁV egyes járatait is.

Az Európai Unió mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy az unió és Kanada vasárnap írja alá a szerződést Brüsszelben.

Elfogadja az irodalmi Nobel-díjat Bob Dylan amerikai dalszerző, de az még nem dőlt el, hogy elmegy-e a december 10-ei díjátadó ünnepségre Stockholmba. A Svéd Akadémia október 13-án jelentette be, hogy az idei irodalmi Nobel-díjat a 75 éves Bob Dylannek adományozza.