A szakácskönyv, amelynek minden konyhában ott a helye

InfoRádió
2016. október 12. 19:00
Magyarul is megjelent a francia alapmű: A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz - Molnár B. Tamás adaptálásában. Az átfogó kézikönyvet nem csak szakácstanulóknak, hanem otthon, kedvtelésből főzőknek is ajánlják, hiszen - mint a gasztrokritikus mondja - csakis az alapvető ismeretek birtokában lehet a konyhában is kreatívan alkotni.

„Ez egy évszázados adósság. Az ősbűn az, hogy magyarul nem adtuk ki Auguste Escoffier konyhatechnológiai kalauzát, ami a 20. század elején jelent meg. Ez egy máig is nagy hatású könyv, ami gyakorlatilag egy modern konyhának a technológiai alapvetése és egy nagyon komoly recepttár is egyben” - mondta a gasztronómiai szakújságíró.

„Ez a könyv hozzánk rettenetes torzításokkal, csúsztatásokkal, nagyon sok hiányossággal jutott el torz formában” - tette hozzá.

„A Főzés tudománya bemutatja azt, hogy a szakácsmesterség nem csupán receptek sorozata, hanem megfelelő ismeretek mellett folyamatos alkotás lehet” - emelte ki Molnár B. Tamás.

Elmondta, hogy a könyv nemcsak az alapfokú, a középfokú és a felsőfokú képzés céljait szolgálja, hanem nagyon fontos olvasmány az otthon főző szenvedélyes amatőröknek is.

„Ha definiálni lehet a francia és a magyar konyha közötti különbséget, akkor az így hangozna. A francia konyha azt mondja, hogy ” - fogalmazott a gasztronómiai szakújságíró.

Molnár B. Tamás szerint ez felszabadító hatással járhat a magyar konyha számára közép-hosszú távon.

„A kiművelődött szakácsok pedig saját kezükbe veszik a magyar konyha sorsát, megkövetelik és elvárják a helyi, jó alapanyagokat, kikényszerítik a piacból a minőséget, és közben felnő egy olyan közönség is, amelyik érdeklődő és nyitott. Ennek a közönségnek a kovásza, gyökere már megvan” - véli a gasztronómiai szakújságíró.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szakácskönyv, aminek minden konyhában ott a helye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást