Döbbenetes adatok a Balaton nyári szezonjáról

InfoRádió
2016. szeptember 20. 21:25
A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság kedden Tihanyban tartotta szezonzáró ülését. Halmosi Zsolt országos főkapitány-helyettes az értekezleten sikeresnek értékelte a rendőrség tevékenységét a turisztikai idényben: csökkent az elkövetett bűncselekmények és jogsértések száma.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) a nyári idegenforgalmi szezonban céljaként fogalmazta meg a Balaton régióiban és a Velencei-tó térségében - hagyományosan együttműködve a társ- és civil szervezetekkel - a lakosság és az idelátogatók szubjektív közbiztonságérzetének fokozását, a közlekedés rendjének fenntartásával az üdülőkörzetekbe irányuló közúti forgalom folyamatosságát, hozzájárulva az idegenforgalmilag frekventált területek turisztikai vonzerejének megőrzéséhez. Az idény során kiemelt hangsúlyt kapott a közvélemény tájékoztatása, a prevenciós jellegű tanácsok célba juttatása.

Anda György rendőr ezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője kiemelte, hogy a megyék több éve tartó, hagyományosan jó együttműködése ez évben is meghozta gyümölcsét. A bizottság által felügyelt turisztikai területeken 17%-kal csökkent a nyomozás elrendelések száma. A nyaralókból történt lopások száma az előző évihez képest összességében 33%-kal volt kevesebb.

A gépkocsi feltörések tekintetében szintén kedvezőek az eredmények, azok száma összességében 55%-kal csökkent. A szezonban az erőszakos-garázda jellegű jogsértések körében azonban emelkedett a garázdaságok, kismértékben a súlyos testi sértések száma.

A megbízott főkapitány elmondta: nagy hangsúlyt fektettek a sebességet túllépők, az ittasan közlekedők forgalomból történő kiszűrésére, amely eredményesnek bizonyult, az előző évi adatokhoz képest, 41%-kal több személlyel szemben kezdeményeztek eljárást ittas járművezetés miatt. Az idegenforgalmi területek baleseti helyzetét tekintve emelkedett a könnyű sérüléses és az anyagi káros balesetek száma. Elmondta továbbá, hogy az idei szezon olykor szeszélyes, viharokkal tarkított időjárása azt eredményezte, hogy az előző évhez képest összességében 22%-kal nőtt a vízből kimentett személyek száma.

Kiemelte, hogy a rendőrkapitányságok a nyári időszakban jelentkező feladatainak végrehajtásában a rendészeti fakultációs középiskolák tanulói – a bűnmegelőzési osztályok koordinálásával - diákjárőr tevékenységet és általános prevenciós tájékoztató jellegű feladatokat láttak el. Mind a négy megye ezen felül a városokban működtetett bűnmegelőzési mini-centrumokban, megelőzési tanácsokkal látta el az oda látogatókat.

Forrás: police.hu