Sűrű nappal rajtol a parlament

Infostart
2016. szeptember 12. 07:00
A miniszterelnök felszólalásával kezdik meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakát.

Orbán Viktor miniszterelnök feltehetőleg a migrációról, illetve az ezzel kapcsolatos, októberre kiírt kvótanépszavazásról szól majd nyitóbeszédében. A frakcióvezetők reakciói, valamint a többi napirend előtti felszólalást követően a Novák Előd helyett a Jobbik padsoraiba ülő Pintér Tamás, valamint az LMP-től távozott Schiffer Andrást váltó Hadházy Ákos mandátumigazolása, illetve eskütétele következhet.

Ezt követően megválaszthatják a nemzeti bank monetáris tanácsának új tagját, Kardkovács Kolost, aki esküt is tehet. Az új tag megválasztására azért van szükség, mert júliusban a monetáris tanács egyik tagját, Bártfai-Mager Andreát nevezték ki a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak, aki emiatt lemondott korábbi tisztségéről.

A korrupciós botrányba keveredett fideszes Mengyi Roland mentelmi ügye is ma kerül napirendre, a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséhez a Ház kétharmadának kell rábólintania a legfőbb ügyész kezdeményezésére.

Az interpellációkat és az azonnali kérdéseket követően hétfőn már csak három javaslatot tárgyal az Országgyűlés.

Kedden az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenysége, illetve a polgári perrendtartásról szóló kormányzati előterjesztés kerül napirendre, szerdán pedig egyebek mellett a vadászkamaráról szóló törvény módosításáról, illetve a bürokráciacsökkentés részeként, bizonyos kormányzati háttérintézmények megszüntetéséről vitázhatnak a képviselők.