Mi történt a jegybank háza táján?

InfoRádió
2016. szeptember 12. 15:10
Megerősítette a Magyar Nemzeti Bank, hogy Vajda Zita nemzetközi szakmai titkárként 1,7 millió forintos havi fizetésért dolgozott a jegybankban, és azt is, hogy Matolcsy György jegybankelnök válófélben van, de azokat a sajtóértesüléseket nem kommentálta, amelyek szerint ez a két dolog összefüggésben van egymással.

A Népszabadság írta meg először, hogy az 1984-es születésű Vajda Zita már akkor Matolcsy Györggyel dolgozott, amikor a Magyar Nemzeti Bank elnöke még a Nemzetgazdasági Minisztériumot irányította. A tárcavezető 2013-ban másokkal együtt őt is áthívta a jegybankhoz. Vajda Zita nemzetközi szakmai titkár lett az MNB-ben, 2014 végén bekerült a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány kuratóriumába, 2015 szeptemberében pedig az alapítvány által létrehozott Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságába is. Sajtóértesülések szerint Vajda Zita édesanyja is jegybanki alapítványoknak dolgozik.

A Jobbik és a PM a jegybanki alapítványok költekezése miatt lemondásra szólította fel az MNB elnökét, az Együtt pedig bíróság elé szeretné állíttatni Matolcsy Györgyöt.

A Magyar Nemzeti Bank a Népszabadság kérdésére megerősítette, hogy Vajda Zita 2013. március 6-tól idén május másodikáig a jegybankban dolgozott. Szakmai titkárként az ő feladata volt a nemzetközi tárgyalások és utazások előkészítése, az ezeken való részvétel, valamint a nemzetközi szakirodalom újdonságainak felkutatása és bemutatása. Ezért a munkáért bruttó 1 millió 730 ezer, nettó 1 millió 150 ezer 450 forintot kapott havonta.

„Matolcsy György magánélete, a Matolcsy-házaspár válása magánügy" - olvasható az MNB közleményében.

Az InfoRádió megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy Vajda Zita munkakörének betöltéséhez szükség volt-e nemzetbiztonsági átvilágításra, és ha igen, akkor ezt elvégezték-e. „A jogszabály alapján Vajda Zita nem nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személy" - válaszolta a jegybank.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi történt a jegybank háza táján?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást