Kérdés, mikor, de jönnek az új betegkartonok

Infostart
2016. szeptember 8. 11:00
Még mindig nem tudni pontosan, hogy mikor vezethetik be az új törzskarton rendszert a háziorvosi praxisokban. Az új adatlap a mostaninál jóval több betegadatot tartalmaz majd.

Az új törzskartonok a korábbinál sokkal részletesebb információt gyűjtenek össze a páciensekről, a betegeknek a saját egészségügyi állapotuk mellett adatokkal kell szolgálniuk szüleik, sőt, nagyszüleik kórelőzményéről is – mondta az InfoRádiónak még augusztus elején a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István közölte: korábban is számos kritikát fogalmaztak meg a készülő rendelettervezetről, mert sok információt sokszor a betegek sem tudnak felmenőikről.

„Ennek a törzskartonnak a tartalma szakmaiatlan és rossz. Olyan feltételeket, illetve olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek nemcsak az orvost állítják kihívás elé, de a páciens számára sem biztosan megválaszolható” - mondta Éger István.

A MOK elnöke szintén nyáron arra is felhívta a figyelmet, hogy a törzskartonok megújítása jelentős pluszmunka a háziorvosok számára.

„Egy ilyen törzskarton felvétele optimális esetben is minimálisan fél órát vesz igénybe. Jól tudjuk azt, hogy a háziorvoskar rendkívül elöregedett és túlterhelt. Akik dolgoznak, a többit helyettesítve is olyan mennyiségű betegük van, hogy emellett ezt a munkát egyszerűen a rendelési időben elvégezni nem lehet” - jelentette ki a MOK elnöke.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke viszont üdvözölte, hogy a korábbinál lényegesen több adatot tartalmaz majd az új törzskarton. Úgy vélte, ez segítheti majd a prevenciót.

„Minden beteg profitálhat majd abból, hogy sokkal több adatunk van. Tudjuk, hogy milyen körülmények azok, amik esetleg bizonyos betegségekre hajlamosítók, így ezekre a körülményekre jobban oda lehet figyelni” - mondta Póta György.

Az új törzskartonokat eredetileg szeptember elsejétől vezették volna be, de lapinformációk szerint elképzelhető, hogy csak január elsejétől, vagy még később indul el a rendszer.

Kerestük az egészségügyi államtitkárságot is, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Még mindig kérdés, mikor jönnek az új törzskartonok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást