Tarlós István: luxusnak tűnik Budapesten a 23 kerület

Infostart
2016. július 29. 14:53
Nem szeretne fővezéresdit játszani - így fogalmazott az InfoRádiónak Tarlós István főpolgármester arra reagálva, hogy az utóbbi napokban több lap is cikkezett a fővárosi kétszintű közigazgatási rendszer átalakításáról szóló elképzelésekről, sőt ez a téma a Tusványosi Szabadegyetemen is szóba került. A városvezető szerint azonban el kell gondolkodni azon, hogy a húszmillió lakosú Mexikóvárosnak is 23 kerülete van.

„Tudomásom szerint konkrét elképzelés kidolgozásáról nem folyik vita, inkább a pangás jellemző erre a témára. Az kétségtelen, hogy 1994 óta folyamatosan téma a fővárosi kétszintű közigazgatási rendszer. Valljuk be, a mai formája nem igazán vált be” - jelentette ki Tarlós István.

A főpolgármester jelezte, legalább három olyan koncepcióról tud, ami húsz év alatt többször is felvetődött. Kiemelte, semmilyen döntésről nem tud.

„Ezek közül a legerősebbnek tűnt az úgynevezett city-koncepció, amelyben csökkentett számú, nagyobb kerületekről és egy belső területről van szó. Van egy olyan elképzelés is, ami a kerületekkel mint elöljáróságokkal számol. Ezt én sem feltétlenül támogatnám, mert abban ugyan van valami, hogy helyi ügyeket helyben kell eldönteni, csak az a kérdés, hogy mi minősül helyi ügynek” - fűzte hozzá Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta először el kell dönteni Budapest jövőbeni helyét, súlyát, szerepét.

„Amíg ez véglegesen meg nem történik, addig részletkérdés, hogy a fővároson belül esetleg milyen területi osztódás lenne a jövőben. Budapest autonómiája mekkora lesz és ezt de facto mennyiben tudja gyakorolni, és az ország szempontjából a jövőben az éppen aktuális hatalom milyen szerepet szán a fővárosnak, alapvetően ezt kellene eldönteni” - hangsúlyozta Tarlós István.

Mint a főpolgármester fogalmazott, egy ilyen kérdés eldöntésének többféle szempontrendszere van. Mint mondta, egy ilyen döntésnek vannak politikai, pártpolitikai, hatalomgyakorlási és pragmatikus városvezetési szempontjai is. Nem mindegy, hogy a döntésnél melyik dominál.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester kijelentette, fölöslegesnek tartaná a kerületek összevonását. Tarlós István jelezte, megkedvelte a szókimondó polgármestert.

„Azok közé tartozik, akik ki merik mondani a véleményüket, ez a mai világban nagy érték.”

A főpolgármester kiemelte, nem akar ennek a kérdésnek az eldöntésében fővezéresdit játszani. Arról, hogy mit tartana jónak, úgy fogalmazott: „ha a húszmilliós Mexikóvárosban van huszonhárom kerület, akkor picit luxusnak tűnik Budapesten a huszonhárom kerület, de ennél tovább nem mennék” - tette hozzá Tarlós István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tarlós István: Budapest szerepéről kell először dönteni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást