Hátbatámadták az automataüzemeltetőket

Infostart
2016. július 29. 12:40
Bekötik a NAV-hoz az étel- és italautomatákat. A Nemzetgazdasági Minisztérium erről szóló rendelettervezete szerdán jelent meg a kormány honlapján. A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetségét, bár három éve egyeztetnek, villámcsapásként érte a hír - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével az étel- és italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az online pénztárgépekhez hasonlóan. A forgalomról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység fogja rögzíteni, tárolni és elküldeni a NAV-nak, legfeljebb 60 perces késedelemmel. Az automatás cégeknek kötelezően szerződést kellene majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz, beszereli a felügyeleti egységet, és szervizeli, ha kell.

A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetségét meglepte a hír.

"Már három éve egyeztettünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, ezért ért villámcsapásként az, hogy az egyeztetésünket semmibe véve egyszer csak kapok egy törvénytervezetet, hogy véleményezzem másfél nap alatt. Ebben csupa olyan dolog áll, amiről a három év alatt úgy gondoltuk, mindenkit sikerült meggyőznünk, hogy életképtelen. De lehet, hogy rosszul gondoltuk és tévedtünk" – hangsúlyozta Szöllősi Balázs elnöke.

A szervezet vezetője hozzátette, ők javasolták az online bevezetést, tehát „nem arról van szó, hogy le akarnának minket buktatni, hanem mi kértünk egyfajta védelmet a kormánytól.”

Négy dolgot fektettek le: nőjenek a kincstár bevételei, tisztuljon a magyar gazdaság, a tisztességes üzemeltetőket védjék meg azoktól, akik nem szeretnének adót fizetni, és zökkenőmentes legyen az átállás - fejtette ki.

„Hirtelen szembekerültem azzal, hogy ebből a négy sarokkőből egyik sem fog megvalósulni, és egy elkapkodott törvénytervezet miatt nemhogy nőne a kincstár árbevétele, nyilvánvalóan csökkenni fog. Bolond, aki ezt nem látja. Továbbra sem fogja senki megvédeni a tisztességes üzemeltetőket. Állni fog a bál, mert az italautomaták jó része el fog tűnni a piacról, hiszen nem éri meg őket üzemeltetni. A maradók pedig nem fogják tartani a jelenlegi árszínvonalat, mert irreális költséget terhel rájuk a törvénytervezet” - sorolta Szöllősi Balázs.

A tervezet szerint be kell szerelni egy online eszközt az automatákba, ami, mint elmondta, jó, azonban ennek az árát a kormány nem támogatná.

„Egy automata, aminek a havi árrése nem éri el a tízezer forintot, és az átlagnak nem éri el, hogyan termelné ki a száz-százötven ezer forintos eszközt és annak havi többezer forintos fenntartási díját. Úgy tűnik ugyanis, hogy egy felügyeleti szolgáltató rendszert szeretne létrehozni a kormány, ami ellenőrizné az automatákat. Nyilvánvalóan nem ingyen, de miért is tenné ingyen?” - hangsúlyozta a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke.

Hozzátette, még levelet ír a miniszternek.

„De három éve beszélgetünk a minisztériummal. Kezdhetem magyarázni, hogy néz ki a szorzótábla. Meg vagyok lepve, mert az utóbbi másfél-két hétben mindenki eltűnt onnan, akivel eddig kapcsolatban álltam, olyanok vannak, akiknek fogalmuk sincs az egészről, nincs kivel beszéljek” - mondta Szöllősi Balázs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hátbatámadták az automataüzemeltetőket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást