Az ENSZ vizsgálatot kér Magyarországtól

InfoRádió / MTI
2016. július 15. 18:32
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a menekültek elleni rendőri erőszakról szóló jelentések kivizsgálását kérte pénteken Magyarországtól.

A jelentések a főbiztosság genfi szóvivője ismertetése szerint arról szóltak, hogy a kivezényelt erők megvertek menedékkérőket és rendőrkutyákat uszítottak rájuk. William Spindler kitért arra a múlt hónapban elfogadott törvényre is, amely lehetővé teszi a határtól nyolc kilométeres távolságon belül elfogott illegális bevándorlók kitoloncolását a kerítés másik oldalára.

"Ezek a korlátozások ellentétben állnak az Európai Unió jogrendszerével és a nemzetközi joggal, és a visszaélésekről szóló jelentéseket ki kell vizsgálni" - mondta szóvivő egy sajtótájékoztatón.

"A jelentésekben szerepel kutyaharapás, paprikaspray használata és ütlegelés. A Főbiztosság arra kérte a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki ezeket a jelentéseket" - mondta az általa "következetesnek" minősített beszámolókról.

Spindler szerint a 8 kilométeres sávból 664 ember toloncoltak ki a kerítés túloldalára.

Azt mondta, hogy a határ szerb oldalán több mint 1400 ember torlódott fel, főleg nők és gyerekek. A magyar kormány szerinte 10 ezer rendőrrel és katonával erősítette meg a határ védelmét, amelyhez drónokat és helikoptereket is bevet megfigyelés céljából.

"Ezekből a sorozatos intézkedésekből kiindulva úgy véljük, hogy Magyarországon romlik (gyengül) a menekültek és menedékkérők védelme" - mondta a szóvivő.