Nincs elég háziorvos - hetilapszemle

Infostart
2016. július 14. 12:36
A Figyelőnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem árulta el, hogy ő vezeti-e majd a kormány stratégiai kabinetét, azt azonban elmondta, milyen szellemiségben irányítaná azt. A Heti Válasz a háziorvos-hiányról készített összeállításából kiderül: még Budapesten is van 13 betöltetlen praxis.

A Figyelő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel készített interjút, aki elmondta: a kormányzati struktúra megváltoztatásának célja, hogy erősítse a kabinet döntési és stratégiai vezetési képességét, illetve segítse a miniszterelnököt felkészülni a 2018-as választásra.

A tárcavezető közölte: Orbán Viktor a kormányülésen már elmondta, ki vezeti majd a gazdasági, illetve a stratégiai kabinetet, ám Lázár János ízléstelennek tartaná, ha ezeket a döntéseket ő ismertetné. Arra a felvetésre, hogy ha esetleg a miniszterelnök őt bízná meg a stratégiai kabinet vezetésével, Lázár János azt mondta: abban az esetben azért dolgozna, hogy a kormányzati teljesítmény a választásokon ne kockázatot, hanem előnyt jelentsen, továbbá szeretné támogatni azt a célkitűzést, amely fellép a politika és a gazdaság káros összefonódása ellen. Részletek a Figyelőben.

A Heti Válasz összeállításából kiderül: 10 millió forint prémiumot fizet a kormány azoknak a háziorvosoknak, akik tartósan betöltetlen praxisban vállalnak munkát, mégis egyre több orvos hiányzik: az egészségügyi államtitkárság szerint 10 év alatt 1500 háziorvos tűnhet el a rendszerből.

Az átlagéletkor 57 év, és kétezer orvos már 62 évesnél is idősebb. A lap szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 26 betöltetlen praxis van, amivel ez még nem is a legrosszabb helyzetű térség Magyarországon. A legtöbb háziorvos, szám szerint 43 Borsodban hiányzik, de Budapesten is hiányzik 13. Részletek a Heti Válaszban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincs elég háziorvos - hetilapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást