Két vizsgálat is folyiik a tűzszerész-tragédia tárgyában

Infostart
2016. július 2. 21:12
Közigazgatási és belső honvédségi vizsgálat is folyik a tegnapi tűzszerész-tragédia okainak tisztázására. Az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár szerint a Brexit miatt gyorsítani kell a pályázati pénzek magyarországi lehívását. Bangladesben összesen 23 tússzal végzetek a dakkai terrortámadás elkövetői.

Közigazgatási és belső honvédségi vizsgálat is folyik a pénteki tűzszerésztragédia okainak tisztázására - közölte a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnoka. Huszár János elmondta: a négy katona egy szovjet bomba megsemmisítésekor vesztette életét. Hozzátette: a balesetben megsérült ötödik tűzszerészt a Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják, állapota stabil. Simicskó István honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt négy tűzszerészt, és bejelentette: a tárca minden lehetséges módon segíti a hozzátartozókat.

A Brexit miatt gyorsítani kell a pályázati pénzek magyarországi lehívását – jelentette ki az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár. Köpeczi-Bócz Tamás a Magyar Időknek azt mondta: Brüsszelnek nem lesz módja arra, hogy a korábban megkötött szerződéseket felbontsa. A tárca év végéig 219 milliárd forint kifizetését tervezi. Az államtitkár kitért arra is, hogy ha a britek jogilag kilépnek a közösségből, az a teljes Európai Bizottság struktúrájának átalakítását vonja maga után, ami jelentős költséggel és idővel jár.

A duális képzésben gyakorlati tudást is megszerző munkavállalók eredményesebben és gyorsabban tudnak belépni a munkaerőpiacra - jelentette ki a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Cseresnyés Péter az M1-en ezt azzal magyarázta, hogy az érintettek már rendelkeznek a szükséges készségekkel, és a munkaadó is már kész munkaerőt kap. Hozzátette: aki gyakorlati képzést biztosít, a tudáson túl munkakultúrát is átad a fiataloknak.

Jövőre az adócsökkentés és az otthonteremtési program is segíti a családokat - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: jövőre 30 ezer forintra nő a kétgyermekesek adókedvezménye, ami 390 ezer családot érint, és öt százalékra csökken 2017-ben a legfontosabb élelmiszerek áfája, ami 35-40 ezer forintos megtakarítást jelenthet.

Az elmúlt hat évben 1018 templom újult meg a Kárpát-medencében - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a dunakeszi Szent Péter és Pál görögkatolikus templom felszentelésén elmondta: 60 új templom is épült ebben az időszakban. A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon ma a görögkatolikus egyház tesz a legtöbbet a cigányságért.

A parlament előtti Kossuth Lajos téren ért véget a Budapest Pride felvonulása. A menettel a szervezők becslése szerint 20 ezren vonultak a Hősök teréről. A Szivárvány Misszió Alapítvány rendezvényének résztvevői egyebek mellett azt szerették volna elérni, hogy ne legyen sértő, megalázó vagy kirekesztő a melegekkel kapcsolatos társadalmi és politikai közbeszéd.

Feljelentést tesz egy tiltakozó bántalmazása miatt a Közlekedési Múzeum épületének felújítását végző Városliget Zrt. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: egy videófelvételen látható, hogy a múzeum tetejére felmászó tiltakozót az ott dolgozó férfi bántalmazta.

Lengyelországban újraválasztotta Jaroslaw Kaczynskit a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökének a tömörülés kongresszusa. A politikus aggasztónak nevezte az uniós kilépésről döntő brit népszavazás eredményét, amely szerinte az európai integráció széteséséhez vezethet. Hozzátette: Varsónak a közösség reintegrációt kell szorgalmaznia, ami a nemzetek unióját jelenti, amelyben érvényesülnek a nemzeti érdekek.

Az Európát megosztó láthatatlan falakra hívta fel a figyelmet Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a müncheni ökumenikus találkozóhoz intézett üzenetében úgy fogalmazott: az embereket és társadalmakat elválasztó látható falakon kívül az emberi szívekben emelkedő falak a félelemből, agresszivitásból, egymás meg nem értéséből épülnek fel. A pápa szerint az egyre globalizáltabb világban Európák újból fel kell fedeznie önmagában az egység iránti elhivatottságát.

Bangladesben összesen 23 tússzal végzetek a pénteki dakkai terrortámadás elkövetői. Az áldozatok többsége olasz és japán állampolgár. A kommandósoknak 13 túszt sikerült kiszabadítaniuk, miután megrohamozták a helyszínt. A nyolc fegyveres a biztonsági erőkkel vívott tűzpárbaj után behatolt két étterembe. A terrortámadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.