Schiffer visszavonul - más lehet a politika?

Infostart
2016. május 31. 06:51
Távozik a pártpolitikából Schiffer András, az LMP alapítója, vezetője. Döntését hétfő este közölte hivatalosan a párt elnökségével - ezt a politikus az Indexnek adott interjúban jelentette be.

Schiffer András, az LMP alapítója az Indexnek adott interjúban közölte: a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról pedig augusztus 31-vel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább, párttagságát viszont megtartja. Schiffer András szerint ez a parlamenti ciklus nagyon élesen megmutatta, ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörést elérni.

 Hozzátette: 2018-19-ben nem akar indulni egyik választáson sem. Kiemelte, hogy Brüsszelbe soha nem akart kimenni, önkormányzati választáson meg soha nem is jelöltette magát. Kijelentette ugyanakkor, hogy az LMP körüli szellemi erőtér felépítésén is dolgozni szeretne a jövőben. Közéleti szerepvállalását várhatóan egy alapítványon keresztül képzeli el.

 Arra kérdésre válaszolva, hogy mikor döntötte el, hogy visszavonul, azt válaszolta, hogy inkább háttérbe vonul. Schiffer András hangsúlyozta, hogy egészségügyi okai nincsenek a döntésének.

 Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy a környező országokban nemcsak a rendszerkritikus, hanem a társadalmi mozgalmak - szakszervezetek vagy akár egyházi mozgalmak - jóval erősebb lábazatokon állnak, mint Magyarországon. Látható hogy Magyarországon egy nagyszabású általános sztrájk nem volt a rendszerváltozás óta – tette hozzá.

 Schiffer András kiemelte, hogy sem az LMP pártalapítványában nem kíván tevékenykedni, és a megüresedő alkotmánybírósági hely sem érdekli.

 Azzal összefüggésben, ha valódi veszélyét látja, hogy az LMP akár a Fidesszel, akár a mostani baloldallal szövetséget akar kötni a jövőben, közbeavatkozik-e, közölte: kizártnak tartja, hogy ilyet tegyen az LMP. Hangsúlyozta, hogy szándékosan most jelenti be a döntését, mert ha egy párt legismertebb arca már a kampányhoz közeledve jelentené a visszavonulását, az egy merénylet lenne a párt ellen.

 Schiffer András arról is beszélt, hogy a jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy az LMP most is bekerülne a parlamentbe. 5 százalékon van a biztos szavazóknál, ami jó kampánnyal 7 százalék is lehet – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki kiemelte, hogy egy sikeres párt nem függhet egyetlen embertől.

Schiffer András az utódlása kérdésébe nem kíván beleszólni.

Más lehet az LMP

A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül - áll a párt közleményében. Mint írják, továbbra is azért dolgoznak majd, hogy az LMP alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben.

A közleményből kiderül, a párt országos elnöksége szerdán összeül és megtárgyalja a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltésének menetrendjét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schiffer távozik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást