Az apák is kiakadtak az UNICEF reklámfilmjén

Infostart
2016. május 11. 10:05
Nyílt levelet tett közzé és az Unicef reklámfilm azonnali betiltását követeli az Apák az Igazságért Egyesület. Erről a szervezet elnöke, Szaniszló Csaba beszélt az InfoRádiónak.

„Az UNICEF ebben a kampányban az apákat démonizálja. A családon belüli szexuális zaklatást az egyesületünk is elítéli, de nem ebben a formában kell ezt közzétenni. Így is eléggé lehangolók az apákkal szembeni sztereotípiák, ezt pedig a kampány megerősíti, hiszen a filmben az apák saját gyermekeik előtt potenciális agresszorokká válnak” - mondta Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke.

Hozzátette: a kérdés az, miben látja az UNICEF a megoldást, és miért gondolja, hogy ez a kampány megoldja a problémát. Szaniszló Csaba szerint a gyerekek nem lehetnek egy ilyen kampány eszközei, ehelyett inkább kiegyensúlyozott tájékoztatást kellene nyújtani.

„Százból tíz apuka megkapja a szexuális zaklatás vádját, de azok közül, akik hozzánk fordultak, még egyetlen esetben sem bizonyították rájuk ezt a vádat. Felháborító, hogy visszaélnek ezzel a váddal. Amikor egy apát ki akarnak zárni a gyermek életéből, akkor megkapja a hamis szexuális vádat. Ami igazán szörnyű, hogy éveken át valótlanul kitesznek egy gyereket annak, hogy részt vegyen mindenféle szakvizsgálaton. Ezzel tönkreteszik a gyermekkorát” - hangsúlyozta az Apák az Igazságért Egyesület elnöke.

Mint mondta, az egyedülálló apukáknak a legtöbb problémát az okozza, hogy az anyák különféle sérelmekből nem adják kapcsolattartásra a gyereket.

„A legnagyobb probléma az ellennevelés, és ezt valamiért nálunk még nem akarják elismerni. Mi úgy gondoljuk, hogy a szexuális zaklatás nem a legelterjedtebb gyermekbántalmazási forma a családon belül. A gyermek elidegenítése a szülő ellen, a válások 80 százalékában megvalósul és ez szörnyű hatással van a gyerekekre” - fogalmazott Szaniszló Csaba.

Az Apák az Igazságért Egyesület közvetlenül nem vette fel a kapcsolatot az UNICEF szervezetével, de honlapjukon közzétettek egy nyílt levelet, amelyben megüzenték álláspontjukat.

Nem apaellenes az Unicef kampánya - véli a Beszélj róla! portál alapítója. A portált azért hozták létre, hogy őszintén beszéljenek a gyermekkori szexuális abúzusról. Pócs Balázs az InfoRádiónak elmondta: a nemzetközi statisztikák szerint is a gyermekkori szexuális erőszak elkövetői többségükben férfiak.

Az UNICEF a napokban jelentette meg provokatív kampányfilmjét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy mit tegyen egy gyerek, ha történetesen édesapja bántalmazná őt. A videóval kapcsolatban Gombos Bernadett gyermekpszichológus és Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület vezetője is megszólalt. Valamennyi interjút megtalálnak cikkünk mellékletében kapcsolódó hanganyagként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az apák is kiakadtak az UNICEF reklámfilmjén
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Provokatív kampányfilmet dobott be az UNICEF
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A pszichológust is felháborította az UNICEF-kampányfilm
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az apa vagy az anya erőszakosabb a családban?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást