Lázár: antidemokratikus és embertelen az Európai Bizottság javaslata

InfoRádió / MTI
2016. május 5. 14:04
Antidemokratikusnak és embertelennek nevezte az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagját Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető azt mondta: a brüsszeli javaslat antidemokratikus, mert el akarja vonni a tagállamok önrendelkezési jogát, és embertelen, mert nem veszi figyelembe a bevándorlók szándékait.

Európa legsötétebb éveit idézi, hogy emberekről megpróbálják megmondani, mennyit érnek származásuk alapján - fogalmazott arról az európai bizottsági tervről, amely szerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását.

Lázár János azt is mondta, hogy a kormány egyedül nem képes megállítani Brüsszelt, ehhez minden magyar összefogására szükség van. Ezért a kormány fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés mielőbb határozzon a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás elrendeléséről.

Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak - mondta a továbbiakban Lázár János.

A miniszter tájékoztatása szerint az illegális bevándorlók elszállásolási pontja a rendészeti szakközépiskola területén van. Az intézmény tornacsarnokában kézilabdázó lányokat molesztáltak, illetve zaklattak az ott elhelyezett bevándorlók, ezt ez ügyeletes tiszt figyelmeztetésére sem hagyták abba - ismertette Lázár János. Hozzátette, a rendőrség jelentése szerint betörték az ablakokat, ezért a lányoknak abba kellett hagyni az edzést.

A kormány felveszi a kapcsolatot Bebes István körmendi polgármesterrel - jelezte a miniszter.

Az Európai Bizottság megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett kész megállapodni a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósításáról - értékelte a hét első felében Brüsszelben folytatott tárgyalásait a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János elmondta: a paksi beruházással kapcsolatos három brüsszeli eljárás egyike, amely a műszaki adatokra vonatkozó titkosítást érintette, lezárult.

A miniszter jelezte, a kormány arra törekszik, hogy a másik két eljárás is mihamarabb megállapodással záruljon. Erre szerinte jó remény van. Az egyik eljárásban a tiltott állami támogatás kérdését vizsgálja Brüsszel, a másikban pedig azt, hogy Magyarország megállapodhatott-e Oroszországgal a beruházásról ahelyett, hogy piaci versenyt hirdetett volna.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét. Ezt figyelembe véve a kormány már a jövő héten megtárgyalja az egységes dohánytermék-csomagolás bevezetésének ütemét, és felmerül a mentolos, valamint a kapszulás cigaretták betiltásának lehetősége is - közölte.