eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Izraeli háború: mit lépnek az arab államok? Csicsmann László, Inforádió, Aréna

2023.10.24. 18:00
Izraeli háború: mit lépnek az arab államok? Elképzelhető-e, hogy a Hezbollah is támadást indít Izrael ellen, és többfrontos harc bontakozik ki? Miben más ma a Hezbollah pozíciója Libanonban, mint korábban? Mennyivel rosszabb a gazdasági helyzet Libanonban, gyengébb-e a Hezbollah, mint korábban, a 2006-os Izraellel szembeni háborúja idején? Fennmaradhat-e a korlátozott konfliktus Izrael és a szervezet mögött? Mennyire és mivel támogatja Irán a Hezbollahot, illetve mennyire van rá ma befolyása? Hol születnek a Hezbollah döntései?
Mi az Irán által létrehozott „Ellenállás frontja” szervezet? Mi a különség és mi a hasonlóság a sííta Hezbollah és a szunnita Hamász között? Érdeke lehet-e Iránnak a helyzet további eszkalációja? Mi az Egyesült Államok térséggel kapcsolatos politikájának lényege, és hogyan változott ez meg a Hamász terrortámadása után? Mi Kína szerepe ma a térségben, és mi Peking álláspontja a térség helyzetének megoldására? Hol ütköznek a kínai és az amerikai érdekek a térségben? Hogyan fordultak a térség országai Ázsia, illetve a BRICS-együttműködés felé? Milyenek az orosz-izraeli kapcsolatok most? Mi a közel egymillió orosz (illetve részben ukrán) származású izraeli szerepe az izraeli belpolitikában? Mi India viszonya Izraelhez, illetve az arab országokhoz? Melyik arab államok működnek együtt már most Új-Delhivel?
Nyílhat-e harmadik front Ciszjordánia felől? Milyen egyéb fegyveres szervezetek tevékenykednek a térségben? Mennyire legitim és mennyire erős ma a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság, és a mögötte álló Fatah?
Milyen nagyobb szövetségi rendszerek működnek a Közel-Keleti térségben? Mi az az Irán vezette Sííta Félhold és mely államok alkotják? Mely államok tartoznak a mérsékelt arab államok tömbjéhez? Mi a török-katari szövetség lényege? Van-e ma egységes álláspontja az arab országoknak a palesztin kérdéssel kapcsolatban?
Miért szüntette meg Jordánia a Hamász jordániai irodáját? Miért tartja Egyiptom terrorista szervezetnek a Hamászt? Miért tartja lezárva a határait Egyiptom a Gázai övezet felé? Mi Katar szerepe a térségben? Milyen kapcsolatot tart fenn Katar a Hamásszal? Mi a térség legbefolyásosabb államának, Szaúd-Arábiának? Miért nem tekinti partnernek a Hamászt a szaúdi vezetés? Mit jelenthet az az izraeli bejelentés, hogy „a Gázai övezet területe csökkeni fog”?
Csicsmann László Közel-Kelet szakértő, a győri Széchenyi István Egyetem professzora az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.24-én. Podcast.

×
×
×