eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Filippo Venezia

Még mindig nem kártalanítják a veronai buszbaleset érintettjeit

Ha év végéig sem születik megállapodás, bírósághoz fordulnak a 2017-es veronai buszbaleset túlélői és áldozatainak családtagjai - mondta el az InfoRádióban Pörzse Tamás ügyvéd.

Büntetőeljárás van folyamatban Olaszországban, illetve polgári jogi kártérítési igény zajlik - egyelőre peren kívül - Olaszországban és Magyarországon is párhuzamosan - ismertette a 2017-es veronai buszbaleset máig ható jogi következményeit az InfoRádióval Pörzse Tamás ügyvéd.

"Mind a magyar, mind az olasz polgári törvényköny ismeri az egyetemleges felelősség kérdését, ami azt jelenti, hogy a károsult bármelyiktől kérheti a kártérítést, a felelősök pedig egymás között elszámolnak, osztoznak. Az utasok kérhetik a busz felelősségbiztosítójától, kérhetik az olasz autópálya kezelőjétől, a buszt üzemeltető társaságtól, nyilván abba az irányba kell elmenni, amelyből nagy valószínűséggel a magas kárösszegek meg is térülnek, ez pedig a biztosító vagy az autópályakezelő lehet" - mondta az ügyvéd.

Az egyeztető tárgyalások egy kicsit megrekedtek,

a felelősségbiztosító kivárásra, időhúzásra játszik, csöpögtet kárelőlegeket, de ezek "köszönőviszonyban sincsenek a károkkal"

- tette hozzá Pörzse Tamás.

A károsultak elindultak egy olaszországi vonalon is, ott is egyeztetési fázisban vannak.

"A büntetőjogi vonal november-december körülre kideríthet dolgokat,

ha addigra elismerik a felelősségüket azok, akiknek el kell, meggyorsulhatnak a folyamatok". Arra a kérdésre, hogy Magyarországon lehet-e büntetőeljárás az ügyben, az ügyvéd azt mondta: nem látni, milyen szakmai szabályt szeghetett meg az érintett sofőr kezelőorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×