eur:
394.27
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Elviselhetőbbé tehető egy megrázó élmény

Elviselhetőbbé tehető egy megrázó élmény

A koraszülés az egész család számára megrázó élmény, és ilyenkor az anya és az újszülött szempontjából egyaránt szükség van az édesapa aktív jelenlétére.

Az interneten tekinthető meg az a film, amely arról szól, mennyire fontos az apák jelenléte az anya és a gyerek mellett a koraszülés esetén.

A Melletted a Helyem Egyesület videója a tudatos koraszülött-gondozás jelentőségére hívja fel a figyelmet, és elhangzik benne, hogy

a koraszülés az egész család számára megrázó élmény,

miközben a közvélekedés hajlamos kizárólag az édesanya érzéseire, traumájára és veszteségére koncentrálni.

A közvélekedés tehát gyakran megfeledkezik az édesapákról, akik olykor hasonló mértékben súlyosan, de férfi mivoltukból következően másképp élik meg a gyermekük korai érkezését. Márpedig az édesapa jelenléte ilyenkor nemcsak az édesanya, hanem a koraszülött kisbaba számára is nélkülözhetetlen, állítja a kisfilmben Méder Ünőke, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika neonatológusa.

„Mindenképp segítséget nyújtanak az édesanyáknak is, segítenek megbirkózni az óriási traumával, amit átélnek, hogy elszakították tőlük a babájukat, illetve hogy a kórházba kell lenniük – mondta Méder Ünőke.

Egyre több olyan kórház van, ahol támogatják a szülők jelenlétét a koraszülött gyermekük mellett - teszi hozzá Tenk Tamás, a Csolnoky Ferenc Kórház neonatológusa. „Törekszünk arra, hogy akinek igénye van rá, akár a nap 24 órájában itt tudjon lenni.

Óriási segítség, ha normális családi körben zajlik le

ez a szituáció, akár hónapokig is, amikor hosszú kezelésre szorulnak a babák, mint ha egyedül az anyának kellene ezt végigcsinálni támogatás nélkül.

Az édesapák szerepe tehát több szempontból is nagy jelentőségű a koraszülésnél: segítenek és támaszt nyújtanak az édesanyának, bevonhatók a baba körüli teendőkbe és az anyától eltérő ingerekkel gazdagítják az újszülöttet. 

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak, hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×