INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

NATO-hírszerzés és -döntéshozatal az orosz-ukrán háború idején. Csiki Varga Tamás, InfoRádió Aréna

2022. november 22. 18:00

Milyen gyorsaságúak a NATO döntési folyamatai? Befolyásolja-e az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást, ha az ukrán hadsereg által elkövetett jogsértésekre, esetleg háborús bűncselekményekre derül fény? Miről dönthet egyedül a NATO európai erőinek főparancsnoka és a NATO-főtitkár? Hogyan működik együtt a NATO európai és amerikai parancsnoksága? Milyen információi vannak a NATO hírszerzésnek, és milyen hírszerzési információkat kap a NATO az Egyesült Államok műholdas és egyéb hírszerző rendszereiből? Mennyivel erősebbek az amerikai technológián alapuló NATO-hírszerzési képességek az oroszokénál? Hogyan segíti ezekkel a hírszerzési információkkal, hátországi műveletek felderítésével a NATO az ukrán hadsereget? Mit csinálnak az amerikai katonai tanácsadók Kijevben? Ki hozza az ukrán hadsereg stratégiai döntéseit? Mi volna a jogi kritériuma annak, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO is hadviselő féllé váljon? Hogyan tekint a nemzetközi jog a zsoldoshadseregekre, katonai magánvállalatokra? Mi az amerikai Blackwater és az orosz Wagner-csoport szerepe a nemzetközi fegyveres konfliktusokban?
Hogyan védi meg a NATO a tagállamait? Mennyire gyors a reakcióidő? Milyen katonai modellek vannak erre? Újraírja-e ezt az orosz-ukrán háború? Működik-e a NATO-országokban a kölcsönös szolidaritás? Okoz-e fennakadást a NATO működésében, hogy 2023 szeptemberében leköszön Jens Stoltenberg főtitkár, és a háttérben már megindult az utódlási kampány? Ki lehet az utódja?

Lehet-e Ursula von der Leyen a következő NATO-főtitkár? Segítheti-e a jelöltségét Németország gazdasági ereje és új katonai programja? Mit mutat a NATO-EU váltás lehetőségéről Javier Solana példája?
Milyen tapasztalatokat szűrt le a NATO-vezetés a lengyelországi rakéta-incidensből és a lengyel civilek halálából? Hogyan működik a fenyegetésekre adott reakciók rendszere? Mi a fokozott készültség, illetve a 4. és az 5. cikkely szerinti lépés? A nukleáris erőművek elleni támadások hogyan befolyásolják a háború menetét? Mit tehet a nemzetközi közössé

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018