INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

Kié a hatalom Brazíliában? Miért tört ki zavargás? Nagy Sándor Gyula, Inforádió Aréna

2023. január 10. 18:15

Mi történik Brazíliában azután, hogy Jair Bolsonaro korábbi elnök elvesztette a választásokat? Lázadás, zavargás? Ura-e a helyzetneka munkáspárti Luiz Ignacio Lula da Silva elnök, aki január 1-én lépett újra hivatalba? Mennyire, és milyen törésvonalak mentén megosztott a brazil társadalom? Kik támogatják a jogállami kereteken túllépő zavargásokat? Vonható-e párhuzam a korábbi, a washingtoni Capitolium-ostromához vezető amerikai tüntetésekkel? Mit vittek el a lázadók a brazil törvényhozás épületéből? Miért volt fontos a brazil fociválogatott által szignált focilabda a tüntetőknek? Mekkora a társadalmi támogatottsága ezeknek a zavargásoknak? Miért nem lépett fel a rendőrség, sőt, helyenként miért segítette a lázadókat? Példát akar-e statuálni Lula elnök, aki korábban 18 hónapot börtönben ült? Eljut-e a felelősségre vonás Bolsonaro köreihez?
Van-e egységes brazil identitás? Kik a brazilok? Mik a társadalmi törésvonalak? Kik szavaztak Bolsonarora, kik Lulára? Mennyire ura az állam és a rendőrség a közbiztonságnak? Mi adja a brazil gazdaság erejét? Mi a 10 legnagyobb exporttermék, és mi az Embraer repülőgép-gyártó és ipari konglomerátum szerepe? Mi a jelentősége BRICS-együttműködésnek a brazil külkereskedelemben? Milyen az esőerdőkben élő őslakosok helyzete, mi az erdőirtások gazdasági háttere?

Nagy Sándor Gyula, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, Latin-Amerika kutató az InfoRádió Aréna c. műsorában 2023.01.10-én. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018