INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

Ki nyeri meg az Egyesült Államok és Kína proxyháborúját Ukrajnában? Schmidt Mária, Inforádió, Aréna

2023. január 23. 18:15

Mik az orosz-ukrán háború történeti gyökerei? Miért gondolhatjuk, hogy a múlt háborúi folytatódnak? Mi számít győzelemnek ebben a háborúban? Kinek mi volna a győzelem? Elérhető-e egyáltalán bármelyik fél stratégiai célja? Miért beszél már az amerikai vezérkari főnök is arról, hogy tárgyalással kéne befejezni a háborút?
Élesben zajló fegyverbemutató zajlik a fegyverszállító országok szempontjából. Vajon a fegyverszállítók részesei-e a háborúnak?
Ki dönthet a háború befejezéséről? Miért mondhatjuk azt, hogy ez egy proxy, az helyettesítővel vívott háború? Mik az Ukrajna mögött álló erők céljai, és mik a kínaiak céljai?
Mi az amerikai érdek a háborúban? Hogyan befolyásolja Kína világpolitikai és gazdasági lehetőségeit a háború kimenetele? Mi Törökország szerepe és érdeke a háborúban? Hogyan viszonyul a háborúhoz India? Miért mondhatjuk, hogy ezzel a háborúval Ukrajna egységes nemzetté vált?
Mit hoz Európa jövője szempontjából a háború? Mik a mai európai álláspont gazdasági és biztonságpolitikai következményei? Mennyiben befolyásolja ezt a balti államok jogos félelme és a lengyel történelmi tapasztalatok? Kinek kellene forgatókönyvet asztalra tennie arról, mi a hosszútávú európai érdek?
Miért sorsdöntő, hogyan alakul Németország jövője? Miért gyenge Németország saját hadsereg nélkül? Mik a versengő német jövőképek? Miért egyosztatú a német sajtó? Mi lesz a németországi menekültek jogi sorsa? Amilyen Németország, olyan lesz az EU? De milyen lesz Németország?
Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023. január 23-án. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018