INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

Rendőrgyilkosság. Késes támadások. Mire készül fel a rendőr? Végh József, Inforádió Aréna

2023. január 20. 18:00

Január 13-án késsel támadtak három intézkedő rendőrre, Baumann Péter főtörzsőrmester életét vesztette, a rendőri eljárás a vizsgálat szerint szabályszerű volt.
Hogyan és milyen információk alapján dönti el egy bevetésirányító, hogy mekkora rendőri erőt küld az adott feladatra? Hogyan készítik fel a rendőröket egy lehetséges fegyveres támadásra?
Milyen mértékben készíthető fel az intézkedő rendőr a váratlan élethelyzetekre? A hazai rendőrképzésben mekkora hangsúlyt fektetnek erre és milyen módszereket alkalmaznak? Mennyire kiszámítható egy szimpla garázdaságnak induló szituációban az elkövető várható magatartása? Mekkora rutin kell ahhoz, hogy a gyanúsított várható reakcióit fel tudja mérni az intézkedő rendőr? Ma Magyarországon egy átlagos rendőrnek mennyire kell számítania arra, hogy a gyanúsított fizikailag, ellenszegül, illetve (akár ölési szándékkal) támad? (mennyire vannak hozzászokva a közvetlen életveszélyhez? az USA-ban pl. ez alap, minden intézkedést úgy kezdenek meg, hogy előkerülhet egy fegyver). Milyen szempontok szerint vizsgálják most a gyanúsítottat az IMEI-ben? A vizsgálat eredménye milyen hatással lehet a cselekménye büntetőjogi megítélésére? Mennyiben befolyásolhatja a cselekménye megítélését az, hogy a gyanúsított kábítószer hatása alatt követte el az emberölést?
Mi tehet egy civil, ha azt érzi, közel van ahhoz, hogy áldozattá váljon, pl észreveszi, hogy követik hazafelé a sötétben? Nem tudjuk ki az, mit akar, van e fegyvere, csak a futás marad?
Zárt térben, buszon, villamoson nincs hova menekülni, segítségre se mindig számíthatunk. Mit csináljunk? Mire kell megtanítani a gyerekünket?
Végh József, kriminálpszichológus az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.01.20-án. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018