INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Miért rendez foci vb-t Katar? Mi várható a Közel-Keleten? Rostoványi Zsolt, InfoRádió Aréna

2022. november 15. 20:09

Mi az üzlet Katarnak a foci vb megrendezésében? Mi a katari uralkodó család stratégiája? Át tudja-e fordítani olaj- és gázexport bevételeit a katari miniállam diplomáciai és turisztikai sikerre a foci vb megrendezésével? Mi a szunnita miniállam helye az Öböl-menti együttműködésben? Miben tér el Katar világfelfogása és üzleti stratégiája a térséget meghatározó Szaúd-Arábiáétól? Hova fekteti be hatalmas olaj- és gázbevételeit a katari állam? Lehet-e a főváros, Doha a turisztikai mágnesé vált Egyesült Arab Emírségek-beli Dubai valós versenytársa? Kik Katar fő szövetségesei és üzleti partnerei? Mi az az Öböl-menti Együttműködési Tanács? Mi a szerepe re katari diplomáciában az Al-Jazeera televíziónak? Miért pakisztáni különítmény felügyeli a vb biztonságát?
Várható-e konfliktus az azonos neműek megítélését illetően a nemzetközi focivilág és a konzervatív iszlámot valló katari rendezők között? Hol és mikor fogyaszthatnak alkoholt a világbajnokság nézői? Változtat-e a világ figyelme a katari lakosság több mint 80%-át kitevő nem őshonos vendégmunkások jogain és helyzetén? Mennyire lesz jelen a politika a vb alatt? Mi a véleménye a katari uralkodó családnak a politikai kritikákról és milyen reakciók várhatóak?
Történhet-e közeledés a szunnita iszlámot valló olajmonarchia, Szaúd-Arábia és a siita iszlám vallási vezetésű Irán között? Megoldódhat-e a szaúdi-jemeni fegyveres Mi volt a konfliktus Szaúd-Arábia és Katar között, ami miatt egy időre blokádot is hirdettek ellene, és hogyan oldódott meg mára?
Mi az iráni tiltakozások és tüntetések háttere? Mi hozhat változást az iráni belpolitikában? Miért és mikor szállított Irán harci drónokat Oroszországnak? Hogyan kerültek nyugati alkatrészek az iráni drónokba?
Mi az izraeli választások eredményének politikai következménye? Lesz-e újabb Netanjahu-kormány? Mi lesz a radikálisok szerepe az izraeli politikában?
Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértő, a Corvinus Egyetem emeritus rektora az InfoRádió Aréna c. műsorában 2022.11.15-én. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018