Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Elemzők: a választói bizalmatlanság fordította a figyelmet Márki-Zay Péter felé

Infostart
2022. április 3. 20:56
"Az elégedetlenek" nagy szavazói csoportja emelte fel az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltet. Ez pedig európai folyamat - vélekedtek elemzők az InfoRádió választási háttérműsorában.

Az ellenzéki pártok elnökei közül többen nem vettek részt a kampányzárón, ezt megfejtve Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt mondta, nem érdemes ebből messzemenő következtetéseket levonni, Márki-Zay Péter az eseményen "igen lelkesítő beszédet mondott".

Szerinte azt semmiképp nem lehet levonni következtetésként, hogy belső ellentétek vannak, de azzal a szembenézést nem lehet elkerülni, hogy a "nemzet" fogalmát újradefiniálják ezen a térfélen.

Hogy beül-e Márki-Zay Péter a parlamentbe az újraalakulás után, arról szintén az InfoRádióban Novák Zoltán, a központ kutatási igazgatója azt mondta, először is ki kell derülnie, hogy megnyeri-e egyéni választókerületét Hódmezővásárhely környékén.

"Politikán kívülről jött ember, tele van Európa ilyen típusú politikusokkal.

Ez egy általánosabb jelenség része" - magyarázta Márki-Zay Péter népszerűségét Csizmadia Ervin. Szerinte a választói bizalmatlanság fordította a figyelmet Márki-Zay Péter felé. "Ő a folyamat végén jelent meg. Hosszú keresési folyamat végtermékéről van szó" - magyarázta a folyamat másik oldalát.

Novák Zoltán szerint nem a jobb- vagy baloldaliak, hanem "az elégedetlenek" közül került ki azok tábora, akik felemelték a politikust. Ugyanakkor azt is elmondta, nagy támadási felületeket is lehet rajta látni.

"Megtalálták az ellenszerét

ennek a típusú karakternek" - tette hozzá.

Hihetetlenül sokat beszél, sokat mozog, furcsákat mond - jellemezte Márki-Zay Pétert Novák Zoltán mint "anti-establishment" jelöltet.

Csizmadia Ervin ezt kiegészítve úgy fogalmazott, a miniszterelnök-jelölt titka az is volt, hogy nagyon más akart lenni, mint a 12 éve kormányzó vezető. Integráló ideológiát nem akart megfogalmazni, személyében nem is találta alkalmasnak magát erre, beszédében inkább új stílust hozott, "hihetetlen kiszólásai vannak".