Nyitókép: Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos határidők közelednek országgyűlési képviselőválasztással kapcsolatban

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. március 18. 08:17
A szavazás április 3-án lesz, de addig még hátravan néhány határkő.

Mozgóurnát személyesen április 1-jéig, levélben és azonosítás nélkül online március 30-áig, meghatalmazott útján és azonosítással online pedig április 3-áig lehet igényelni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra számít, hogy most a korábbinál többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

"Egy olyan ügy van, amire a választási irodának kell felkészülni, ez pedig az, hogy a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnás szavazások száma valószínűleg magasabb lesz" - mondta korábban.

A koronavírus-járvány miatt egyébként még mindig veszélyhelyzet van érvényben, de ez György István miniszterelnökségi államtitkár szerint nem érinti a választást. "A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban szükséges egyértelműsíteni, hogy mindez az országgyűlési képviselők általános választásának megtartására, mint ahogy az az alaptörvényből is következik, nincs hatással."

Másik szavazókörbe március 25-éig lehet átjelentkezni, de a kérelmező ott is csak a lakhelye szerinti jelöltre szavazhat. Az átjelentkezést visszavonni azonosítás nélkül online vagy levélben március 25-éig, személyesen vagy online azonosítással április 1-ig lehet.

A külképviseleti névjegyzékbe ugyancsak március 25-éig kérhetik a felvételüket a választók, utána pedig 5 napjuk van arra, hogy meggondolják magukat.

A nemzetiségi névjegyzékbe március 18-áig lehet bekerülni, a szavazási levélcsomagot pedig március 19-e és április 3-a között lehet felvenni, illetve leadni a külképviseleteken.

A látássérültek március 25-éig igényelhetnek Braille-írásos szavazósablont, a mozgássérültek pedig március 30-áig jelezhetik, hogy akadálymentes szavazókörre van szükségük.

Szombattól hat külképviseleten átvehetők a csomagok

Szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat

  • az ungvári,
  • a beregszászi,
  • a kolozsvári,
  • a csíkszeredai,
  • a bukaresti és
  • a szabadkai

külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6-22 óra között várják őket. Hétfőtől pedig további hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége – írja az MTI.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.

A 146 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen Lvivbe helyezte át a kijevi nagykövetséget, így akik kijevi átvételt jelöltek meg, azok Lvivben tudják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően juttatta el ezekre a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat, amelyek címzetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Az NVI egyúttal eljuttatta az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbe vételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fontos határidők közelednek országgyűlési képviselőválasztással kapcsolatban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást