Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Márki-Zay Péter azt javasolta, döntsenek sorsolással a közös lista vitatott helyeiről

Infostart
2022. február 16. 17:30
Még mindig nincs megegyezés az ellenzéki lista összetételéről, a miniszterelnok-jelölt új ötlettel állt elő.

Szerda este lezárulhatnak a régóta húzódó viták az ellenzéki összefogás közös, országos választási listájáról – értesült a Telex. A portál szerint Márki-Zay Péter tett egy, az eddigi konfliktusok feloldását célzó javaslatot, amelyről dönthetnek a pártelnökök.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az értesülések szerint arra tett javaslatot, hogy a listán a még befutónak számolt 43-47. helyeket sorsolják ki egymás között a pártok, és így az utolsó, esélyes helyek ügyében zárják le a vitát azzal, hogy mindenki egyaránt kockázatot és kompromisszumot vállal a mandátumelosztásban.

"A pártok egymás közötti tárgyalásairól nem szoktunk és nem is szeretnénk nyilvánosan kommunikálni, de vannak ötletek, felvetések, és annyit elismerek, valóban tettem arra is javaslatot, hogy döntsenek sorsolással" – mondta a portálnak Márki-Zay Péter.

Az ellenzék több mint negyed éve tárgyal a közös lista sorrendjéről, több határidőt is kijelöltek a pártelnökök a nyilatkozataikban, de egyelőre nem született döntés. Annyi biztos, hogy a lista első öt helyén az eklőválasztásos kormányfőjelöltként próbálkozó öt politikus áll (Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András), őket pedig a hatodik helyen egy MSZP-s politikus (Tóth Bertalan), a hetedik helyen pedig egy LMP-s (Ungár Péter) követi majd.

Korábbi sajtóértesülések szerint az első 45 hely így oszlik meg a hat párt között, de az MSZP és a Párbeszéd ezt a felosztást sem fogadta el:

  • DK: 14
  • Jobbik: 12
  • Momentum: 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt: 8
  • LMP: 3