eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ésszel és szívvel kell szavazni Karácsony Gergely és Molnár Gyula szerint

Az ellenzéki jelöltek koordinált indítása okán a baloldali szavazóknak nem szabad pusztán zsigerből leadni voksaikat, ésszel és szívvel kell szavazniuk – vélekedett Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Gyulával, az MSZP elnökével arról is beszéltek, hogy jelenleg hiányzó kulcstárcákat hoznának vissza a kormányzásba, illetve hogy együttműködnének-e a Jobbikkal.

Sok választókörzetben a baloldali pártok közötti együttműködés okán az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció vagy más ellenzéki pártok szimpatizánsai csak listán szavazhatnak az általuk favorizált jelölőszervezetre, az egyéni jelöltek közül csak egy másik párt jelöltjére adhatják le voksukat, ezért meg kell osztaniuk szavazatukat. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott, hogy

a baloldali szavazóknak, amikor egyéni képviselőt választanak, nemet kell mondaniuk a Fidesz-kormányra, mikor pedig listát választanak, igent kell mondaniuk annak a pártnak a listájára, amelyik legközelebb áll hozzájuk.

"Nagyon fontos, hogy ne csak zsigerből szavazzanak az emberek a Fidesz ellen és bár ezer okuk van arra, hogy a Fideszt utálják, de a gyűlölet rossz tanácsadó. Ezért

arra kérek mindenkit, hogy szívvel és ésszel is szavazzon,

és ha ésszel szavaz, akkor az esélyes jelöltre szavaz, a legkidolgozottabb programra és a legkompetensebb csapatra, ha szívvel szavaz, akkor ugyanoda kell, hogy szavazzon, mert az elmúlt nyolc év szívtelen kormányzása után kell egy igazságosságot szolgáló új kormány."

Molnár Gyula a szavazóktól a koordináció okán elvárt hozzáállásról úgy fogalmazott, ha politikai elemző lenne, úgy látná, hogy iszonyatosan izgalmas kísérlet tanúi vagyunk: meg lehet-e tanítani 6-7 millió embernek mindezt.

"Ám mint pártvezető, iszonyatosan izgulok és félek azzal kapcsolatban, hogy az emberek megértik-e ezt, amit most nagyon világosan próbálunk elmondani. Mert az is egy értékválasztás, hogy azt mondja valaki, rám szavaz mondjuk egyéni körzetben, de a Jobbik listájára. Nagyon érdekes lesz, hogy ez mit fog mutatni" - mondta az MSZP elnöke.

Lesz-e együttműködés az EP- és az önkormányzati választásokon?

Molnár Gyula szerint az MSZP és a Párbeszéd együttműködése "érdekházasságnak indult, de elindult köztünk a kémia". A baloldalnak vissza kell találnia a gyökereihez, és ez a zöld-piros koalíció képes olyan választási szövetséget létrehozni, amely tartósan tud Magyarországon kormányozni. Ebben benne van az európai parlamenti választás és az önkormányzati választási együttműködés is.

Arról is beszélt, hogy Budapest speciális helyzetben lesz. "A Fidesz levonult Budapestről, a kampányzárójukat sem itt tartják, a Jobbik is levonult a fővárosból, csak a plakátjaikkal szórakoztatnak minket. Ezért Budapest demokratikus ellenzéki. Itt tudjuk felmutatni a teljeskörű összefogást, mert

Budapest 18 körzetének többsége meglehet és akkor meglesz a főváros is. Ez pedig nagy politikai ellensúly bármilyen rendszerben is"

- részletezte az MSZP elnöke.

A szövetséget Karácsony Gergely szerint is fenn kell tartani, és együtt kell indulni az európai parlamenti választáson is. Mindkét pártnak vannak gyakorló EP-képviselői, akik jól teljesítettek, de a jelöltek felépítéséről való beszédet még korainak tartják.

Együttműködési lehetőség a Jobbikkal

"A Jobbik és a demokratikus ellenzék között van olyan világnézeti különbség, amit nagyon fontosnak érzek, és

a stabil kormányzáshoz világos erkölcsi alapok kellenek"

- jelentette ki Karácsony Gergely. Hozzátette: ezzel együtt a választási rendszer, az alkotmányos rendszer, a legfőbb ügyész, az MNB és a közmédia működése ügyében - mivel egy extrém rossz szabályozás áll szemben a normalitásra való igénnyel - könnyű konszenzust teremteni.

"A Jobbik azért van a magyar parlamentben, mert a választópolgárok egy része beszavazta. Dolgom az, hogy elmondjam, milyen vitáim vannak ezzel a párttal, de nem dolgom, hogy az ő szavazóinak jogakaratát megkérdőjelezzem, és nem is teszem meg. Ezért úgy gondolom, hogy ahogy az Elios-ügyben árnyék-vizsgálóbizottságot alakítottunk az LMP-vel és a Jobbikkal, ahogy a parlamentben azokat a konstruktív javaslatokat, amelyek előreviszik Magyarországot, automatikusan támogatjuk,

nem fogunk leszavazni egy javaslatot csak azért, mert a Jobbiktól jött. Ilyen típusú együttműködésnek nincs korlátja, de ebből nem következik az, hogy a kormányzás mindennapjaiban tudnánk együtt dolgozni"

- fejtette ki Karácsony Gergely.

Árnyékkormány és pártpolitika

Árnyékkormány nagyjából felének felállítása Karácsony Gergely szerint visszaadta azt a hitet, hogy tényleg kormányzásra készülnek.

Azzal kapcsolatban, hogy miként fogadták az MSZP-ben, hogy nem párttagoknak "túrják ki a sikert" az árnyékkormány összeállításakor, Molnár Gyula elmondta: "azt akartuk sugallni, hogy szakítani akarunk azzal, ami miatt velünk kapcsolatban sokaknak fenntartásuk van.

Tanultunk a saját hibáinkból, és készek vagyunk tanulni mások hibáiból."

Karácsony Gergely hozzátette: azoknak a választóknak akartak világos jelzést küldeni, akik aggódnak amiatt, hogy a pártpolitikai logika fogja újra uralni a kormányzást a szakszerűség és a közös hosszú távú érdekek érvényesítésével szemben - jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint ezt nagyon jól fogadta minden szövetséges.

Külügy, honvédelem, gazdaságfejlesztés, vannak még kiadó kulcstárcák

- tette hozzá az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje.

"Azt a szembeállítást szerettem volna nagyon világosan megüzenni, hogy bizonyos minisztériumok hiányoznak a mai kormányból. Nincs felelős pénzügyminisztérium, hanem átláthatatlan döntéshozatal van, nincs munkaügy, nincs szociális, oktatási és egészségügyi terület, nincs környezetvédelem, az önkormányzatokkal nem foglalkoznak, sőt valójában centralizáció van. Erről szól az árnyékkormány listája."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×