Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Lánczi Tamás: bukással járhat az ellenzéki összefogás

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2018. március 13. 17:52
A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint rendkívül veszélyes lenne az ellenzéknek az összefogás, és a bukás akár a baloldali pártok eltűnésével is járhatna. Lánczi Tamás arról is beszélt, hogy az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.

Katasztrofális eredménnyel járhat az ellenzéki pártok számára az összefogás: a kormányváltáshoz sem vinné közelebb őket, de a vereségben az összes párt közösen osztozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi Tamás. A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az összefogás esetén az egyes pártok rosszabb eredményt érnének el, mintha külön indultak volna, és ez várhatóan a 2014-es eredményeknél is rosszabb lenne.

Ebben az esetben a győztes Fidesszel szemben egy egymással kompromittálódott ellenzék állna. A vereség hatására a pártok tagság és szavazóbázisa a vezetőségét elcsapná,

szakadások jönnének létre, egy ilyen választási vereség a pártok létébe kerülne

– vélekedett a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Lánczi Tamás szerint egy ilyen összefogásba mindenki belebukna, ha sikertelen lenne, márpedig a számok azt mutatják, hogy kudarcra van ítélve az összefogás.

Arról is beszélt, hogy a pártok elitje nem érdekelt az összefogósdiban,

zömmel színjátékot látunk.

Az átszavazás nehezen működhet, mert a választók nem értik ezt, vagy nem tartják fontosnak a kérdést – tette hozzá.

Egy elkötelezett jobbikos miért szavazna Gyurcsány Ferenc jelöltjére, ha a párt pont a volt kormányfő és az általa képviselt politika ellen jött létre, és egy baloldali miért szavazna a Jobbikra, amelyet eddig náci pártnak neveztek – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, hogy nem Orbán Viktor kormányfő távozása az egyetlen beszédtéma, hasonlóan fontos a migráció kérdése is, és vannak olyan ellenzéki választók, amelyek ebben inkább a kormánypártokkal értenek egyet.

Azt is mérlegelheti egy választó, hogy milyen szivárvány- vagy szörnykoalíció jönne létre, amely Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig tart – emelte ki Lánczi Tamás.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a nem kispártok határozzák meg a választás eredményét. Az indulásokban az anyagi motiváció erős lehet: akik jogilag fifikásak és ügyesek, egy kiskapuban bízhatnak, abban, hogy mégsem kell visszafizetni az állami támogatást akkor, ha nem érik el a szükséges küszöböt. Az ilyen pártoknak marginális jelentőségük van, nem befolyásolja az eredményt – közölte.

Lánczi Tamás szerint

az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.

Nem sokat számít a végeredmény szempontjából egy-egy botrányos ügy, a korrupció már beárazódott a választók fejébe, cinikusan állnak hozzá, és nemcsak Magyarországon - vélekedett. Megjegyezte, hogy az még nagyobb baj, ha egy-egy politikai szereplő kisebb súlyú ügyek miatt is lemond.

Arról is beszélt, hogy az uniós szintű tárgyalásokon fontos lenne, ha az országnak stabil, jól kormányozható vezetése maradna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lánczi Tamás az ellenzéki összefogás veszélyeiről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lánczi Tamás a kispártokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lánczi Tamás a korrupcióról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lánczi Tamás az átszavazás nehézségeiről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást