Nyitókép: Pixabay

Vitát robbantott ki Szlovákiában a nyelvtörvény tervezett változtatása

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 17. 20:19
A Magyar Szövetség szerint a jelenleg érvényes jogszabály módosítása akkor lenne elfogadható, ha szigorítás helyett a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítására törekedne.

A szlovák kulturális minisztérium az államnyelvről szóló törvény módosításának előkészítésén dolgozik. A tárca szigorítaná a nyelvhasználat felügyeletét, de a jogszabály megszegéséért kiszabható bírság nagyságát is emelnék. Martina Simkovicová kulturális miniszter ugyanakkor azt állítja, hogy a nyelvtörvény tervezett módosítása nem a kisebbségek ellen irányul.

A szlovák kulturális minisztérium a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalataival indokolja a módosítás szükségességét, melynek célja az államnyelv státuszának megszilárdítása, a hatékony állami ellenőrzés garantálása. A tárca állítása szerint a jogszabály egyes rendelkezéseit sorozatosan sértették meg ugyanazok a személyek, ennek oka pedig az alacsony bírságok és az ellenőrző szerv korlátozott hatáskörei. A minisztérium állítja, nem a kisebbségek ellen irányul az államnyelvtörvény módosítása, és nincs hatással a kisebbségi nyelvhasználatra. „Újra az a helyzet, hogy a nyilvánosság egy része az ellenzék jelentős támogatásával indulatokat akar kelteni és kiélezni a helyzetet nemzetiségi kérdésekben. Szó sincs a kisebbségek elleni támadásról, csupán az államnyelv védelméről” – jelentette ki Martina Simkovicová.

A tárcavezető szerdán találkozott Gyimesi Györggyel, a Magyar Szövetség korábbi alelnökével, hogy megvitassák a törvényt. A szlovákiai magyar párt szeptember végi tisztújítását követően külön utakat járó Gyimesi György úgy véli, a kulturális minisztérium úgy finomítja a módosítási javaslatot, hogy ne érintse negatívan a nemzetiségi kisebbségeket, ellenkezőleg, megvédi nyelvüket az amerikanizmusoktól.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás szerint képtelenség a kulturális minisztérium által kidolgozott nyelvtörvény, és nem támogatja azt a szándékot, hogy bírságot szabjanak ki azokra a jogi és természetes személyekre, akik nem a kodifikált szlovák nyelvet használják. A párt szerint a törvény a magyar kisebbség ellen irányul, és az 1990-es évekbe rántja vissza Szlovákiát.

A Magyar Szövetség csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót a nyelvtörvény ügyében. A párt szerint a jelenleg érvényes jogszabály módosítása akkor lenne elfogadható, ha szigorítás helyett a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítására törekedne. Gubík László pártelnök elmondta, nincs szükség a törvény szigorítására. „Nem látjuk értelmét és nem látjuk azt sem indokoltnak, hogy miért kellene kiterjeszteni a szigorítások körét” – fogalmazott Gubík. A pártelnök szerint az államnyelv védelme bőségesen elegendő jogi garanciával rendelkezik Szlovákiában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar Szövetség: Nincs szükség a nyelvtörvény módosítására
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást