Nyitókép: Darko Bandic

Lélegzet-visszafojtva a szlovákok – a csehek már a romokat takarítják

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 20. 13:54
Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség érvényes Nyugat-Szlovákia több járásában. Medvénél csütörtökön, Komáromban péntek hajnalban tetőzött a Duna. Csehországban viszont már minden régióban apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély.

Ahogy azt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelezte, csütörtökön tetőzött a Duna Medvénél 931 centiméteres vízmagasságnál. Az árhullám enyhülni kezdett, pénteken már visszahúzódhat a másodfokú árvízvédelmi szintig a folyó. Az apadás egész hétvégén folytatódik. Vízügyi szakemberek szerint amint a víz elkezd visszahúzódni a Vámosszabadi-Medve határátkelőnél, az árvízkészültségi fokozat is alacsonyabb lesz, s ekkor újra megnyitják a hidat. Ez

várhatóan jövő hét szerdán történhet meg.

A hídra gyalogosan sem lehet felmenni, Vámosszabadi felől az átkelő elején homokzsákokkal fogják vissza a vizet az útnál.

Komáromban pénteken hajnalban érte el a legnagyobb magasságot a Duna, amely árterületeket öntött el Révkomáromban. „Ma reggel negyed hatkor volt a legmagasabb, 833 cm, és azóta négy centimétert süllyedt a víz szintje, remélhetőleg most már a tetőzésen túl vagyunk” – fogalmazott Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere. A talajvíz több helyen is gondot okoz a városban. A veszélyeztetett területeken álló épületek körül megtették a szükséges intézkedéseket. A lakosoknak és vállalkozásoknak a városi rendőrök segítenek. Homokzsákokat helyeztek el a legkritikusabb pontokon.

A Vágon is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön a lengyelországi Wroclawban találkozott Lengyelország, Ausztria, Szlovákia és Csehország kormányfőjével, és bejelentette, hogy Brüsszel tízmilliárd euróval segíti az árvíz sújtotta Közép-Európát. Robert Fico szlovák miniszterelnök óriási segítségnek nevezte az Európai Unió kohéziós alapjából az árvíz sújtotta országoknak szánt támogatást. A szlovák miniszterelnök szerint a négy ország már von der Leyen javaslata előtt is kérte az Európai Bizottságtól, hogy rugalmasabban használhassa fel az uniós forrásokat az árvíz okozta károk elhárítása során. A 10 milliárdból Csehország kétmilliárd eurót kap.

A cseheknél a hivatalos becslések már százmilliárd koronás, vagyis 4 milliárd eurós kárról szólnak.

A csehek viszont már túl vannak a nehezén, az ország minden régiójában apadnak a folyók, gyakorlatilag megszűnt az árvízveszély, s már csak néhány helyen van magasabb szintű készültség – jelentette pénteken reggel a cseh közszolgálati rádió. Az árvíz halálos áldozatainak száma hatra emelkedett, az eltűntek száma hivatalosan jelenleg nyolc. Az eltűntek után nagy erőkkel kutatnak. Az árvíz sújtotta cseh településeken mindenütt megkezdődött a romok eltakarítása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Komáromban tetőzött a Duna, Csehországban már nincs árvízveszély
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást