Nyitókép: MTI/AP/Invision/Evan Agostini

"Óvakodj a nyugati rocktól!" – Hszi Csin-ping gondolatait oktatják a kínai egyetemeken

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 14. 21:42
A nyugati popzene és az internetes tartalmak „elvethetik a színes forradalmak magvait”. Többek között ezt tartalmazza a kínai iskolákba került tankönyv, amely Hszi Csin-ping elnök beszédeiből készült.

Nyugati bűnös dolgok, amelyek felforgathatják az államrendet – egy új, kínai felsőoktatási tankönyv a nemzetbiztonság jegyében próbálja kritikus szemléletre hangolni a fiatalokat a nyugati pop- és rockzenével, valamint az internetes tartalmakkal szemben. A könyv a múlt héten, az új tanév kezdete előtt jelent meg, a South China Morning Post című hongkongi lap szerint újabb kísérletként Peking részéről, hogy ideológiai ellenőrzést gyakoroljon a kínai fiatalok felett.

Pontos címe: Nemzetbiztonsági Oktatási Szöveggyűjtemény Felsőoktatási Tanulóknak. A könyvet az egyetemek úgynevezett nemzetbiztonsági alaptantárgya oktatásához fogják felhasználni. A szöveggyűjtemény szerint az egyetemistáknak ébernek kell maradniuk a nyugati popkultúrával szemben, és vigyázniuk kell, nehogy „a színes forradalmak csapdájába essenek”, amikor az interneten böngésznek. A színes forradalmak kifejezés alatt Pekingben a nyugati államok által feltüzelt felforgató tevékenységet, a társadalom különböző szektoraiba való beszivárgást és a kormányzó hatalom megdöntését célzó forrongások bátorítását értik.

„Az internet a legfontosabb kommunikációs csatorna. A popkultúra gyakran a színes forradalmak álcája” – figyelmeztet a könyv. Kitér például a 2010-es, tunéziai jázmin forradalomra és az arab tavaszra, amelyeket a színes forradalmakhoz sorol és amelyek „országos káoszt” okoztak.

A szöveggyűjtemény Hszi Csin-ping több, nemzetbiztonságról szóló beszédét tartalmazza, továbbá több, az egyetemisták számára írt esszét. A kínai oktatási minisztérium arra sürgette a tanárokat, használják rendszeresen a könyvet, és erősítsék a diákokban a nemzetbiztonsági kockázatokra való odafigyelést. „Ösztönözzék arra őket, hogy következetesen gyakorolják a nemzetbiztonságot” – állt az ajánlásban.

A kínai egyetemisták számára kötelező „az általános nemzetbiztonság” gondolatának tanulmányozása. A fogalmat Hszi elnök vezette be egy 2014-es beszédében és az tavaly bekerült a nemzetbiztonsági törvénybe.

A most bemutatott tankönyv szerint az internet a közvéleményt formáló fontos platform és Kínának óvnia kell az internetes terét, mert az a „nemzetbiztonság csatamezeje” a Nyugattal folytatott ideológiai küzdelemben. A Szovjetunió is azért omlott össze, mert nem ügyeltek a nemzetbiztonságra – áll még benne. 2018-ban Hszi elnök bírálta a fejlett világot, amiért szerinte „el akarja nyugatosítani” a kínai fiatalokat és színes forradalmakat akar kirobbantani. Három évvel korábban az iskolákban bevezették a nemzetbiztonsági oktatási napot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Óvakodj a nyugati rocktól! - Hszi gondolatait oktatják a kínai egyetemeken
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást