Nyitókép: MTI/AP pool/Kin Cheung

Katalin hercegné a kemoterápia után: mindent megteszek, hogy rákmentes maradjak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 10. 14:50
Profi videóval jelentette be Katalin walesi hercegné: sikeres volt a kemoterápiája. A gondosan megfogalmazott, köszönetnyilvánítást is tartalmazó üzenet egyben az angol királyi család új médiastratégiájának része is lehet.

Katalin hercegné hétfői nyilatkozata szerint egészségügyi bajai után „befejezte a megelőző kemoterápiát”, és „könnyített terheléssel” tér vissza királyi feladataihoz, azaz a különböző eseményeken való részvételhez és védnökséghez.

A hercegné – tudatában annak, hogy szavai milyen mértékben formálhatják a közbeszédet és gondolkodást – az orvosok által preferált „rákmentes” és nem „meggyógyultam a rákból” kifejezést használta.

„Mindent megteszek, hogy rákmentes maradjak” – fogalmazott, burkoltan elismerve, hogy akár egy sikeres kezelés után is

fennállhat a kiújulás kockázata,

hogy ébernek kell maradni és hogy nem szabad hamis reményeket kelteni.

Közben arról is beszélt, hogy az elmúlt kilenc hónap „ijesztő és kiszámíthatatlan” volt neki és a családjának. „Ez az élmény emlékeztetett arra, hogy mennyire fontos hálásnak lenni ama egyszerű, de fontos dolgokért az életben, amit sokan készpénznek veszünk. Szeretni és szeretve lenni” – mondta a kommünikét kísérő videóban.

„Vilmossal együtt hálásak vagyunk a támogatásért, amit kaptunk, nagy erőt merítettünk belőle... megújult reménnyel és az élet értékelésével kezdem a talpraállás eme új szakaszát” – tette hozzá.

Míg a hivatalos közlés a hercegi pártól érkezett és a Buckingham palota, azaz Károly király és Kamilla királyné nem adott ki közleményt, a sajtó szerint „nagyszerű hírnek” nevezték Katalin bejelentését.

Annak ellenére, hogy

az év elején Károly is nyilvánosságra hozta, hogy rákot fedeztek fel nála, sem az ő, sem Katalin pontos diagnózisát nem fedték fel,

de mindketten fontosnak tartották úgy beállítani, hogy ugyanazon mennek keresztül, mint a rákkal diagnosztizált egyszerű emberek, és ezért közösséget vállalnak velük.

Katalin és Vilmos ugyanakkor egy hollywoodi rendező és operatőr profizmusával elkészített háromperces, békét és szeretetet sugárzó, kissé hatásvadász videóval közölte a jóhírt a világgal.

A klipet a pár kedvenc filmese, a londoni Will Warr kreálta, aki nyilvánvalóan tudja, hogyan kell érzelmeket kelteni. Susogó erdei lombkoronán átszűrődő napfény? Pipa. Lágyan ringatózó, mezei növények, melyek végigsimítják a sétáló Kate kezét? Pipa (Ezt a klisét a Ridley Scott-féle Gladiátor tette híressé, bár egy másik rendező, Terence Malick találta ki). Látjuk még a hercegi párt és gyerekeiket egy tölgyfa alatt piknikezni, majd újabb kliséként felvillannak olyan felvételek, mintha a '70-es években, egy Super8-as kamerával készültek volna egy családi kiránduláson. Egyes kommentátorok szerint mindez

mérföldkő az angol királyi család PR-tevékenységében,

mások szerint elegáns visszafogottsággal a médiában élő Meghannek és Harrynek dobták fel a labdát. Közben azonban a hír egyszerűen az: valakinél eredményes volt a rákkezelés, ami másoknak is reményt adhat. Vagy, ahogy Katalin mondja: a sötétségből is előbújhat a fény.