Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

A kurszki betörés ellenére a többi fronton nem hátrálnak az oroszok

Infostart
2024. augusztus 16. 21:03
Oroszország több ezer katonát vont ki Ukrajnából, hogy megvédje az ukrán hadsereg által támadott Kurszki körzetet. Az ukrán behatolás nyomán több mint 1000 négyzetkilométer felett vesztették el az ellenőrzést.

Azt, hogy az oroszok több ezer, Ukrajnából átdobott katonájukkal próbálják védeni a Kurszki körzetet, amerikai illetékesek állították. A CNN-nek egyes források ezer átvezényelt orosz katonáról beszéltek. Az ő feladatuk is az, hogy a múlt héten kezdődött ukrán támadást visszaszorítsák. Kijevben közben úgy vélik, hogy a merész manőverrel kedvezőbb tárgyalási pozíciót harcolnak ki maguknak az oroszokkal szemben.

„Világos, hogy Putyin elnök és az orosz fegyveres erők egyes forrásokat, egyes tartalékokat átcsoportosítanak a Kurszki körzetbe, hogy választ adjanak arra, mint ott az ukránok csinálnak” – fogalmazott John Kirby amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A lépés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Oroszország feladta volna aktív katonai műveleteit Ukrajna észak-keleti részén – tette hozzá.

Kijev állítása szerint a múlt héten indult behatolással 1150 négyzetkilométernyi orosz területet foglaltak el csapatai, benne több mint 80 településsel. Ennek nyomán 200 ezer orosz lakost evakuáltak a hatóságok otthonaikból – ilyesmire a Második Csecsen Háború óta nem volt példa –, jegyezte meg tudóstításában a Telegraph című brit lap.

Ugyanakkor

az ukrán frontvonal is mozog, ott pedig ukrán illetékesek gyorsították fel saját lakosságuk kitelepítését, mivel Pokrovszk körzetében „gyors az orosz előrenyomulás”.

„Minden egyes nappal egyre kevesebb idő marad a személyes holmi összegyűjtésére és a biztonságos régiókba való költözésre” – írták a hatóságok a Telegramon.

Az oroszok azt állították pénteken, hogy elfoglalták Szergiivka falut, amely 15 kilométerre fekszik a logisztikai csomópontnak nevezett Pokrovszktól. Katonai elemzők pedig azt mondták: „kevés a jele annak, hogy lassulna a kelet-ukrajnai orosz offenzíva”.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azonban úgy vélte, hogy a kurszki behatolás, avagy „a katonai eszköz fair tárgyalásokra kényszerítheti” az oroszokat. Az ukránok azt állították közben, hogy szerdán további 100 orosz katonát ejtettek fogságba.

Mihail Seremet orosz parlamenti képviselő közben arról beszélt, hogy az ukrán behatoláshoz nyugati fegyvereket, lőszert és rakétákat is bevetettek, sőt, a nyugatiakkal is koordináltak.

„Kétséget kizáró bizonyíték van a külföldiek részvételére, és ebből azt lehet leszűrni, hogy a világ a harmadik világháború küszöbén áll”

– állította a Duma védelmi bizottságának tagja. Szerinte a NATO-országok zöld utat adtak az invázióra, amit Wahington tagadott. Nyikolaj Patrusev befolyásos biztonsági tanácsadó is azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy köze van a behatoláshoz, mert a NATO és nyugati titkosszolgálatok tervezték azt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kurszk ellenére nem áll le a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást