Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 14. 07:55
Szlovákia csatlakozhatna a Leopard 2A8 harckocsik németországi beszerzéséhez – tájékoztatott a szlovák védelmi miniszter a közösségi oldalon közzétett videójában. Robert Kaliňák ezen kívül tizenhat új tarackot is vásárolna a szlovák hadsereg számára. A szárazföldi harceszközökön kívül amerikai Viper helikopterek beszerzését is fontolgatja a szlovák védelmi tárca.

Tomáš Kostelník, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője logikus lépésnek tartja a német Leopard harckocsik beszerzését a szlovák hadsereg számára, de elmondta, a tárca minden számításba vehető lehetőséget megvizsgál, hogy megtalálja a leggazdaságosabb és legköltséghatékonyabb megoldást, amely a meglévő fegyverrendszerekkel is teljesen kompatibilis. A védelmi minisztérium szerint a szlovák hadseregnek jelenleg 30 darab T-72-es tankja és 15 darab A4-es Leopard 2 harckocsija van.

Robert Kaliňák védelmi miniszter a hónap elején egy másik nagy beszerzésről is beszélt. A tárcavezető 16 új tarackot is vásárolna. A szlovák védelmi ipar egyik legismertebb terméke a Zuzana 2 önjáró tarack. A Robert Kaliňák által említett tarackok azonban nem Zuzana típusúak, hanem új BIA típusokról van szó. Ezeket a fegyvereket Máriatölgyesen kezdték el fejleszteni. Az tervezett beszerzés összértéke megközelítheti a 100 millió eurót.

A szárazföldi harceszközökön kívül amerikai Viper helikopterek beszerzését is fontolgatja a szlovák védelmi tárca. Az Egyesült Államok jelentős kedvezménnyel és a hozzájuk tartozó fegyverzettel kínálja őket Szlovákiának. A pozsonyi kormány már több mint egy éve latolgatja a harci helikopterek beszerzését, ám ez idő alatt az üzlet feltételei is megváltoztak.

A technika ára 200 millió euróval emelkedett, mert az új feltételek szerint a kedvezmény kisebb lett, és a csomag gyengébb típusú rakétákat tartalmaz. Amennyiben a szlovák kormány elfogadja a Pentagon ajánlatát, a Szlovák Fegyveres Erők 12 Viper harci helikoptert, 26 hajtóművet, 1680 rövid hatótávolságú cirkálórakétát és 14 Honeywell navigációs rendszert kapnának.

Ezen kívül a jóváhagyott csomag egyéb fegyvereket, például indítórakétákat, rakétavetőket, robbanófejeket és rakétajelző rendszereket is tartalmaz. A beszerzés magában foglalná a személyzet képzését, a rendszerek telepítését és szervizelését is.

A védelmi tárca különösen nagy hangsúlyt fektet a Szlovák Nemzeti Felkelés közelgő, 80. évfordulójára tervezett központi ünnepségre, melyre az egész országból szállítanak hadifelszereléseket. A harcieszközöket Szliácsra viszik, főleg vasúton, hogy ne terheljék a közutakat és kíméljék a környezetet. „A hadifelszerelések széles skálája érkezett már meg, például gyalogsági harcjárművek, Zuzana 2 tarackágyúk, könnyű kétéltű járművek és tankok, amelyek felvonulnak az augusztus 29-i katonai díszszemlén” – fűzte hozzá a minisztérium.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szárazföldi és légi járművekkel erősödhet a szlovák hadsereg
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást