Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Kritikus orvos- és gondozóhiánnyal küzd Szlovákia

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 13. 12:34
Egyre kevesebb Szlovákiában a szakképzett szociális gondozó, az idősotthonok többségében válságintézkedések bevezetésére kényszerülnek. A helyzet az orvosok számát illetően sem jobb, egyre kevesebb szakképzett orvos praktizál Szlovákiában. Az egészségügyi minisztérium vissza nem térítendő anyagi hozzájárulással akar segíteni a kritikussá vált helyzeten.

Amíg Nyugat-Európában átlagosan 82 szociális gondozó jut ezer, 65 év feletti lakosra, addig Szlovákiában mindössze 14. A szakemberek ezért riasztónak tartják a helyzetet, az idősek és a mozgásukban korlátozott betegek ellátásával kapcsolatban, és megkongatták a vészharangot. A gondozóhiány különösen a nyári hónapokban kritikus.

A Joj televízió egyik riportja szerint a morvaszentjánosi idősotthonban csupán egyetlen gondozó dolgozik, aki az intézmény igazgatójával együtt látja el a több tucat beteget. Bár a község álláshirdetéseket adott fel, alig találnak képzett jelentkezőt.

A szlovák munkaügyi minisztérium azt tervezi, hogy az idei év második felében és a jövő esztendőben további 140 millió eurót különít el a szociális szolgáltatások finanszírozására. A tárca hozzátette, az állami hozzájárulás, amelyet kizárólag a személyzet fizetésére fordítanak, 26 millió euróval fog emelkedni.

Hasonló állapotok uralkodnak az egészségügyben is, ahol hatalmas az orvoshiány. Az Új Szó napilap cikke szerint az egyik legnagyobb szlovákiai egészségügyi központban már két hete háziorvost keresnek, az álláshirdetésre azonban eddig senki sem jelentkezett. Havi 1800 eurós, vagyis 700 ezer forintos alapbért, a bejárási költségek megtérítését és egyéb bónuszokat kínálnak, ám úgy tűnik, ez még mindig kevés.

Az orvosok többsége a sokkal kedvezőbb fizetés reményében külföldön vállal munkát.

Az állam támogatást ígér a helyzet megoldására. A háziorvosok és a gyermekorvosok támogatásért folyamodhatnak az egészségügyi minisztériumhoz, melyet új rendelő megnyitására fordíthatnak. Ez már a harmadik ilyen felhívás. Az uniós helyreállítási terv forrásaiból ezúttal 4 millió eurót fordítanak erre a célra, tájékoztatott Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter. A vissza nem térítendő támogatás összege attól függ, hogy mekkora az orvoshiány az adott járásban.

A járásokat színek alapján sorolták be, a fekete járásban 80 ezer euró, a vörösben 70 ezer, a narancsszínű járásban 60 ezer euró igényelhető. A támogatásért folyamodónak minimum öt évig rendelőt kell működtetnie az adott járásban, ellenkező esetben vissza kell adnia a pénzt, vagy annak egy részét.

„Szeretném felszólítani az összes általános és gyermekorvost, hogy használják ki ezt a lehetőséget és nyissanak rendelőt, elsősorban a fekete besorolású járásokban, mivel ezekben van a legnagyobb szükség a napi orvosi ellátás biztosítására” – jelentette ki Dolinková. Hozzátette, jelenleg Szlovákiában 533 általános orvosi és 236 gyermekorvosi rendelő hiányzik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kritikus orvos- és gondozóhiánnyal küzd Szlovákia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást