Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Így visszhangzik nyugaton Orbán Viktor tusnádi beszéde

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 29. 07:11
A nagyobb nyugati médiumok nem foglalkoztak Orbán Viktor tusnádfürdői beszédével, bár pár tudósítás feltűnt róla angol nyelvű kiadványokban.

A fontosabb nyugati híroldalak közül az AP, a CNN, a Bloomberg és a The Guardian írt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről – valamint a Szabad Európa, a Kyiv Independent és a lengyel sajtó. A miniszterelnök ugyanis kemény véleményt mondott Lengyelország európai szerepéről.

A balliberális The Guardian által „a szélsőjobboldali és nacionalista vezetőnek” nevezett magyar miniszterelnök egy új, Ázsia-orientált világrendről beszélt, és beállt Donald Trump mögé. A kormányfő előadását nemes egyszerűséggel

„zagyva nyugatellenes beszédnek”

nevező lap kiemelte, hogy Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok állt az Északi Áramlat vezetékek 2022-es felrobbantása mögött, „de nem szolgáltatott bizonyítékot”. Megemlítette azt is, hogy a magyar miniszterelnök szerint Ukrajna nem lesz a NATO vagy az EU tagja. A The Guardian értékelése szerint a konzervatív populisták egy része számára „ikonná vált” „mivel határozottan ellenzi a bevándorlást és a LMBTQ+ jogokat”.

A CNN azt emelte ki, hogy Orbán Viktor szerint az orosz kormány lépései „hiperracionálisak”, míg „az irracionális nyugat kezéből kicsúszik a hatalom, Ázsia és Oroszország irányába. „Orbán élesen különbözik az EU többi tagjától, amikor barátibb kapcsolatokat akar Pekinggel és Moszkvával – írta CNN. A 61 éves miniszterelnök

„élvezi bomlasztó szerepét.

Egy időben visszatartotta az EU-költségvetést és azt sugallta, hogy jobb lehet az élet az unión kívül” – tette hozzá a továbbiakban. Kifejezetten jobboldali beállítottságú nyugati médium nem tér ki a beszédre.

A CNN-hez hasonlóan a Bloomberg üzleti hírügynökség is bomlasztónak, illetve lázadónak nevezi Orbánt, de kiemelte azt a megjegyzését, amiért szerinte fenn kell tartani a magyar uniós tagságot: „Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok jobb politikai és gazdasági ajánlatot adna nekünk, mint amit az EU-tagság nyújt”.

Az orosz Lenta azt emelte ki, hogy „Lengyelország felajánlotta Magyarországnak, hogy lépjen ki az unióból és a NATO-ból” – azt követően, hogy Orbán Viktor a beszédben bírálta Lengyelországnak az unióban játszott szerepét. A PAP lengyel hírügynökség és a lengyel állami tévé portálja ennek nyomán közölte Wladislav Bartoszewski külügyminiszter-helyettes válaszát. Eszerint Budapest üzletel Moszkvával, nem Varsó, miközben Orbán politikája „EU-, ukrán- és lengyelellenes”.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sajtóreakciók Tusnádfürdőre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást