Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Donald Trump: nem kaptam figyelmeztetést

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 24. 17:58
A Donald Trump elleni merényletkísérlet nyomán kirobbant botrány miatt lemondott az amerikai elnöki testőrség, a Secret Service vezetője. Az illetékes kedden egy kongresszusi meghallgatáson elismerte „műveleti kudarc” történt, mert nem fedezték fel a támadót.

„Ez volt a Secret Service legnagyobb műveleti kudarca évtizedek óta. Donald Trump és családja a gondolataimban van. Vállalom a felelősséget” – mondta Kimberley Cheatle, az elnöki testőri testület vezetője a Kongresszus előtt, még hétfőn.

Cheatle részvétét nyilvánította a Donald Trump nagygyűlésén lelőtt egyik vendég, egy volt tűzoltóparancsnok családjának és hősnek nevezte a férfit.

Az illetékes bizottság demokrata és republikánus tagjai közös levélben követelték a vezető lemondását, aki egy ponton azzal védekezett: azért nem mentek fel a merénylő által használt épület tetejére, mert az „nem volt lapos”, azaz biztonságos.

A meghallgatás olyan felfokozott hangulatban zajlott, hogy az egyik képviselőnő trágárságot vágott a fejéhez.

A képviselők levele szerint Cheatle alapvető kérdésekre nem tudott válaszolni, és nem tudta megnyugatni az amerikaiakat, hogy a testőrség tanult a történtekből és elkezdte kijavítani rendszerszintű baklövéseit.

„A nép komoly intézményi felelősségvállalást követel, amit ön nem ad meg... felszólítjuk, hogy mondjon le, hogy egy új vezetés sürgősen foglalkozzon ezzel a válsággal és helyreállítsa a bizalmat”.

Cheatle – aki július 13-i merényletkísérlet után nem volt hajlandó távozni a posztról – végül kedden hajolt meg a nyomás előtt és lemondott hivataláról. A helyzet korábban annyira elmérgesedett, hogy egy republikánus képviselő belekötött Cheatle női mivoltába és azt állította, hogy „diverzitás-kinevezett” volt.

A vezető 27 éves karriert futott be az ügynökségnél és 2022-ben – a Biden-kormányzat alatt – lett a Secret Service főnöke. A posztot most ügyvivőként helyettese, Ronald Rowe veszi át.

Miközben már több nyomozás folyik, Mike Johnson republikánus házelnök és Hakeem Jeffries, a demokrata frakció vezetője közös akciócsoportot hoz létre egy további vizsgálatra.

Donald Trump, aki időközben elfogadta pártja elnökjelöltségét és felújította a korteskedést, egy tévéinterjúban azt mondta: nem kapott figyelmeztetést a testőrségtől és más illetékesektől, hogy „probléma” lett volna. Korábban hírek jelentek meg arról, hogy rendfenntartási vezetők nemet mondtak a republikánus politikus kérésére, hogy a kampányeseményeken erősítsék meg a védelmét. (Volt elnökként Trumpnak is kijár a testőrségi védelem.)

Joe Biden elnök megköszönte Cheatle „önzetlen, évtizedes szolgálatát” és azt, hogy „az életét kockáztatta országunk védelmében”.