Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia visszaadná fegyveripara "régi fényét"

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 20. 12:13
Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi fegyvergyárban átadott egy, a tüzérségi rendszerekhez való csövek fúrására szolgáló új, kétmillió euró értékű gyártósort, amely lehetővé teszi a termelés növelését.

A szlovák kormány szeretné beindítani a szlovák védelmi ipart, és visszaadni annak régi fényét. Ennek első lépéseként Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi fegyvergyárban átadott egy, a tüzérségi rendszerekhez való csövek fúrására szolgáló új, kétmillió euró értékű gyártósort, amely lehetővé teszi a termelés növelését, valamint olyan projektek beindításáról beszélt, mint az F-16-os vadászrepülőgépek javítása.

Robert Fico negyedik kormánya elkötelezte magát a védelmi ipar megerősítése mellett. Robert Kaliňák védelmi miniszter a máriatölgyesi ZTS-Špeciál fegyvergyárban tett látogatása alkalmával úgy fogalmazott, hogy Szlovákiának három olyan régiója van, amely történelmileg a fegyveriparban való termeléséről volt ismert:

  • Vág-mente
  • Turóc
  • Gyetva

A kormány ezeknek a régióknak vissza akarja adni a régi dicsőségét, amellyel a szlovák védelmi ipar mindig is rendelkezett.

A kétmillió eurót érő gyártósor, amelyet Robert Kaliňák személyesen adott át a fegyvergyárban, egy új, tízmillió eurós összértékű projekt része. A tárcavezető a védelmi ipar modernizálására tett első lépésként jellemezte a 100 és 150 milliméteres páncéltörő lövedék gyártására szolgáló gép beüzemelését. Az új gyártósor a tervek szerint augusztustól teljes kapacitással fog működni. A miniszter megjegyezte, hogy ehhez hasonló technológia csak négy-öt másik helyen működik egész Európában.

Robert Kaliňák abban bízik, hogy a kapacitás bővítésének köszönhetően képesek lesznek a piaci igények kielégítésére.

„A megrendelések már most messze meghaladják a kapacitásainkat, ezért jutottunk arra a következtetésre, hogy minden üzemünkben szükség van a termelés bővítésére” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve, hogy különösen nagy az érdeklődés a 120 milliméteres automata páncéltörők iránt. „Még csak nemrég mutattuk be, és az érdeklődés a termék iránt valóban rendkívüli a világ minden részéről. Olyan piacokra is specializálódunk, amelyek egykor Szlovákia számára hagyományosak voltak, legyenek azok közép-ázsiai vagy távol-keleti országok” – hangsúlyozta a szlovák védelmi miniszer.

A kapacitásbővítés új munkahelyeket is teremt. A ZTS-Špecial fegyvergyárba idén 40 embert vettek már fel, és további 50-100 alkalmazott felvételét tervezik. Miroslav Sim vezérigazgató arról számolt be, hogy kevés a fegyverekhez értő szakember, ezért gépészeket alkalmaznak, akiket betanítanak. A gyár jelenleg 150-160 munkást foglalkoztat. A megrendelések növekvő száma miatt idővel valószínűleg több műszakos működésre kell majd áttérniük.

A szlovák védelmi miniszter arról is beszámolt, hogy a trencséni repülőgép-javító üzem portfóliója is bővülhet, amelynek két fő feladata az F-16-os vadászrepülők szervizelése és javítása lenne.

„Jelenleg több külföldi céggel tárgyalunk egy olyan közös vállalatról, amely lehetővé tenné, hogy ne csak a Szlovák Köztársaság fegyveres erői számára végezhessük el ezeket a javításokat és szolgáltatásokat, hanem a külföldi országok számára is” – jegyezte meg Robert Kaliňák.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A fegyvergyártás fejlesztésére törekszik Szlovákia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást