Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Csökkent az infláció Csehországban és Szlovákiában is

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 16. 19:14
Szlovákiában 2,1, Csehországban 2 százalékra csökkent júniusban az éves infláció mértéke, közölte a Szlovák, ill. a Cseh Statisztikai Hivatal.

Északi szomszédunknál ez a csökkenés hároméves mélypontot jelent, miközben a fogyasztói árak havi viszonylatban nem változtak. A Szlovák Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb adatokból kiderült, hogy az élelmiszerek és üdítők, valamint a sör és a bor ára havi szinten csökkenést mutatott, így a júniusi árak a májusi szinten maradtak. A nyári szezon kezdete azonban a nyaralások, illetve a víz- és csatornadíjak drágulását hozta magával.

Az élelmiszerárak mindössze 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A kilenc élelmiszercsoport közül öt volt drágább a tavalyihoz képest, nevezetesen az olajok és zsírok, a kenyér és a gabonafélék, a hal, a cukor és az édességek. Áremelkedésük azonban csak legfeljebb 4 százalékos volt. Négy élelmiszer-összetevő ugyanakkor olcsóbb lett az előző évhez képest: a hús, majd a tej, a sajt és a tojás, és – a szezonalitás miatt – főként a gyümölcsök, részben pedig a zöldségek.

Éves összehasonlításban a háztartások 12 kiadási csoportjából 11-ben voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

Csak a szabadidő és a kultúra területén tapasztaltak áresést a tavalyihoz képest. Az éves szintű inflációt továbbra is főként a háztartások kiadásaiban kisebb súllyal szereplő áruk és szolgáltatások, például az alkohol, az orvosi és fogorvosi szolgáltatások, valamint az egyetemi díjak áremelkedése befolyásolta.

A közlekedési ágazatban különösen az üzemanyagárak gyakoroltak negatív hatást az általános inflációs rátára. Az előző évhez képest 1,7 százalékkal voltak magasabbak az üzemanyagárak Szlovákiában.

A Cseh Statisztikai Hivatal is friss jelentést adott ki.

Eszerint Csehországban a májusi 2,6 százalékról júniusban 2 százalékra csökkent az éves infláció. A havi árcsökkenés 0,3 százalékos volt. A cseheknél júniusban a 12 havi infláció mértékét elsősorban az üzemanyag- és az élelmiszerárak alakulása, valamint az üdülési költségek csökkenése befolyásolta, mutattak rá a statisztikusok.

„A fogyasztói árak növekedése júniusban két százalékra mérséklődött. Ez gyakorlatilag annak következménye, hogy a fogyasztói kosarat alkotó tételek többségének az ára júniusban a fogyasztók szempontjából kedvezően alakult. Például az élelmiszereknél és az üdítőitaloknál éves szinten négy százalékkal csökkentek az árak. Ez fontos tényező” – jelentette ki Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Csehországban az üzemanyagárak júniusban 6,1 százalékkal emelkedtek ugyan, de májusban ez a növekedés még 11 százalékos volt.

Az üdülések ugyan csak 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, de májusban a statisztikusok 8,4 százalékos áremelkedést mutattak ki. A cseh elemzők szerint a júniusi infláció alakulása meglepetés. Többségük ugyanis a májusi 2,6 százalékhoz hasonló 2,5-2,7 százalék körüli adatot várt, és csak néhányan számoltak 2,4 százalékkal.