Nyitókép: MTI/EPA/WikiLeaks

Váratlanul szabadon engedték Julian Assange-t - videó

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. június 25. 14:29
Többéves fogság után távozott Nagy-Britanniából Julian Assange. A WikiLeaks alapítója vádalkut kötött a kiadatását követelő amerikai hatóságokkal, amelyben elismerte bűnösségét egyetlen, kisebb vádpontban. Ennek nyomán a brit hatóságok elengedték.

A WikiLeaks szivárogtatásai miatt amerikai vizsgálat alá vont Julian Assange-t kedd reggel váratlanul kiengedték a brit börtönből, ahol vizsgálati fogságban ült és már távozott is az országból. Tervei szerint hazájába, Ausztráliába tér vissza, ahol várja a családja. Előtte azonban szerdán meg kell jelennie egy amerikai bíróságon, hogy ott hivatalosan is elismerje bűnösségét egyetlen vádpontban: az amerikai Kémkedés Elleni Törvényt megsértve „jogellenes módon szövetkezett titkos, nemzetbiztonsági információ megszerzésére és terjesztésére”.

A vádalku értelmében az amerikai Igazságügyi Minisztérium beleegyezett, hogy ejt ellene 17, kémkedéssel kapcsolatos vádat. Az egyetlen, elismert vád miatt 62 hónap börtönre ítélik, de mivel már 5 évet – tehát 60 hónapot - töltött egy londoni börtönben, ezt beszámítják és így már nem kerül vissza őrizetbe. A megállapodással kapcsolatos dokumentumokat az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni, Észak-Mariana Szigetek szövetségi bíróságán nyújtották be, mert Assange nem volt hajlandó a kontinentális Egyesült Államok területére lépni.

Az alkut az illetékes szövetségi bírónak még jóvá kell hagynia.

Egy, az X-en megjelent videón azt látni, hogy a megborotválkozott, kék inget és farmert viselő Assange a londoni Stansted reptéren felszáll egy magángépre.

A Wikileaks közleménye szerint „hosszú tárgyalásokat folytattak az amerikai hatóságokkal a hivatalosan még nem véglegesített alkuért. Köszönjük mindenkinek, aki mellettünk állt és teljességgel elkötelezte magát a szabadsága mellett”. Assange felesége, Stella, azt mondta, hogy a pár „új fejezetet akar nyitni. A prioritás az, hogy Julian visszanyerje az egészségét. Öt éven át borzalmas állapotban volt” – mondta.

Édesanyja pedig háláját fejezte ki, hogy „a hányattatások véget érnek. Sokan, saját érdekükből meglovagolták a helyzetét. Hálás vagyok azoknak az ismeretlen, keményen dolgozó embereknek, akiknek Julian jóléte volt az első”- mondta. Köszönetet mondott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök is.

Az idén 52 éves Assange ellen 2018-ban fogalmazott meg 18 vádpontot az Egyesült Államok, például a számára kínos iraki videók, katonai információk és titkos diplomáciai sürgönyök publikálása miatt.

A vádak szerint ezzel életveszélybe sodorta a külföldön szolgáló amerikai katonákat és az Amerikával és szövetségeseivel együttműködő, külföldi személyeket. A Wikileaks a CIA-ről és az amerikai Demokrata Párt szervezetéről is kiadott anyagokat. Assange-et potenciálisan 175 évre ítélhették és akár halálbüntetést is kiszabhattak volna rá. Assange hét éven át élt bezárva Ecuador londoni nagykövetségén, miközben Svédországban szexuális bűntettekkel vádolták. Attól tartott: ha kiadják, akkor tovább küldhetik az Egyesült Államokba.