Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A szuperszámítógép szerint kicsi az esély a csehek továbbjutására az Eb-n

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 25. 15:52
A hétfő esti eredmények és Horvátország kudarca miatt megnőttek a csehek reményei is a labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe jutásra. Igaz, így sem túl nagyok.

Még az Opta elemző cég szuperszámítógépe sem ad sok esélyt a válogatottnak, amely szerint Ivan Hašek edző védencei nem fogják felülmúlni a második törököket, sőt, akár az utolsó helyen is végezhetnek.

Bár a csehek úgy gondolják, hogy a németországi foci Eb-t még nem szerda este fogják befejezni Hamburgban, az esélyek még mindig nem a legkedvezőbbek a számukra. A portugáloktól 2–1-re kikaptak, majd – a törökökkel ellentétben, akik 3–1-re legyőzték Georgiát –, csak egy pontot szereztek a kaukázusi ellenféllel vívott találkozón. Az F-csoport szerdai utolsó csoportmeccsén így a csehek lesznek támadási kényszerben a törökök ellen, bár a hétfő esti eredmények fényében – a magyar válogatotthoz hasonlóan – az ő esélyeik is megnőttek a továbbjutásra.

A világ vezető sport adatszolgáltatója, az Opta szuperszámítógépe azt jósolja, hogy a csehek 52 százalékos valószínűséggel a harmadik helyen végeznek a csoportjukban,

miközben kis esélyt ad annak a forgatókönyvnek is, hogy Georgia egy Portugália elleni győzelemmel vagy döntetlennel megelőzi őket. Az Opta számításai szerint Csehországnak 29 százalék esélye van a második helyre, Törökországnak pedig 70 százalék.

„A saját kezünkben van a sorsunk. Bízom benne, hogy még nem értünk el a torna végére” – nyilatkozta Antonín Barák, a cseh válogatott középpályása az idnes.cz hírportálnak. A csehek bátorságot meríthetnek a georgiaiak elleni teljesítményükből, akikkel szombaton ugyan csak egy 1:1-es döntetlent játszottak, a legfontosabb statisztikákban – a lövések számában, a várható gólok számában és a labdabirtoklásban – viszont jobb értékeket mutattak, mint a törökök, akik 3-1-re legyőzték Georgiát. Az elemző cég ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a cseh labdabirtoklás a portugálok elleni mérkőzésen mindössze 27 százalék volt, ami a legalacsonyabbnak számít a torna eddigi összes mérkőzésén.

Bárhogy is kalkulál a gép, az eredmény a szerda este kilenc órakor kezdődő Csehország–Törökország mérkőzésen kiderül.

A cseh futballnak nincsenek jó emlékei Törökországról, a legutóbbi három mérkőzésük vereséggel végződött. A válogatott 2022 novemberében 1–2-re alulmaradt egy felkészülési találkozón, azt megelőzően pedig a 2016-os Eb-n és a selejtezőben is kudarcot vallott. Mindkétszer 2–0-ra kaptak ki a csehek, akik a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon vívott párharcra sem emlékeznek szívesen, amikor Genfben 2–0-ás cseh vezetés után a törökök a hajrában szerzett gólokkal végül 3–2-re nyertek, így a csehek a csoportkör után búcsúzni kényszerültek a tornától.