Nyitókép: Getty Images

Nem Magyarországra jönnek a szlovákok nyaralni

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 23. 20:32
A szlovákiai lakosság 71 százaléka szeretne elutazni valahová idén nyáron, ami két százalékpontos növekedés a tavalyi évhez képest. A nyaralók fele külföldre készül, a legkedveltebb úti cél pedig változatlanul Horvátország. A megkérdezettek egyharmada viszont belföldön nyaralna. A belföldi turizmust illetően az idei nyári szezonban elérhető akár a járvány előtti szint is.

Idén nyáron is a földközi-tengeri üdülőhelyek a legfelkapottabbak a szlovákiai nyaralók körében, az összes külföldön nyaraló 15 százaléka Horvátországba készül – derült ki a Go4insight ügynökség májusban készült reprezentatív felméréséből. Szintén népszerű Törökország és Görögország, ahová az ezer megkérdezett hét százaléka készül a nyáron, míg Olaszországban a válaszadók hat százaléka vakációzik majd. A szomszédos Csehországba szintén hét százaléknyian készülnek szabadságra,

a lakosság 33 százaléka viszont belföldön üdül.

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezettek 23 százaléka már lefoglalta utazását, sőt több mint ötven százalékuk már ki is fizette. Tizenhat százalék válaszolta azt, hogy van konkrét úti célja, de még nem foglalta le a nyaralást. A középkorúak és az idősebbek azok, akik általában gondosan megtervezik a nyaralást, már kiválasztották a helyszínt, nagy részük már ki is fizette. Viszont a hatvan év feletti korosztályokból mennek a legkevesebben nyaralni.

A belföldi szlovákiai nyaralók nagy része még nem döntötte el, pontosan hova megy. A kutatás eredményei alapján sokan még kivárnak a kedvezőbb ajánlatok reményében. A nyaralásra készülők fele válaszolta, hogy még nincs konkrét úti célja.

A szlovákiai idegenforgalom támogatásával foglalkozó Slovakia Travel közölte: egyre többen nyaralnak belföldön. Zuzana Eliásová, a szervezet szóvivője szerint az idei nyári szezonban elérhető a Covid-járvány előtti szint.

„Várakozásaink szerint tovább nő a belföldön nyaralók száma és meghaladja a járvány előtti szintet.

A Statisztikai Hivatal adatai alapján már 2023 júniusa és szeptembere között 611 ezerrel volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint az előző szezonban, ami csaknem húszszázalékos növekedés” – tájékoztatott a szóvivő.

A legalább egy éjszakára megszálló nyári vendégek többsége Pozsonyt, a Magas-Tátrát, Kassát, Csorbatót, a Deménvölgyet és Liptószentmiklóst kereste fel. Emellett a belföldi turisták körében kiemelten kedvelt Párkány, a külföldiek között pedig Besenyőfalu.

„A fővároson kívül kedveltek a fürdővárosok, de a sportolás és a túrázás is. Az országban 15 ezer kilométernyi turistaút van, és mintegy kétezer termál-, illetve ásványvízforrás, több mint hétezer barlang, 180 vár és várrom, kilenc nemzeti park. Egyesek állítják, hogy két hét a hegyekben további három hónapra feltölti az embert” – tette hozzá az idegenforgalmi szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szlovákok 71 százaléka készül nyaralni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást