Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Orosz szálat sejtenek a prágai gyújtogatási kísérlet ügyében

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 11. 21:39
Csehországot jelenleg nem fenyegeti terrorveszély. Így reagált Vít Rakušan cseh belügyminiszter egy olyan gyújtogatás meghiúsításáról szóló információk nyilvánosságra hozatalára, amelyet állítólag Oroszország szervezhetett és finanszírozhatott. A rendőrség őrizetbe vett egy dél-amerikai állampolgárt, aki autóbuszokat próbált meg felgyújtani a prágai közlekedési vállalat garázsában. A gyújtogatási kísérlet után a hétvégén Prágában megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Az elmúlt hétvégén Prágát ellepték a gépfegyveres rendőrök, a megszigorított biztonsági intézkedéseket azonban nem a pénteki és szombati napon tartott európai parlamenti választások tették indokolttá. A hivatalos közlemény szerint ugyanis egy dél-amerikai férfi csütörtökre virradóra megpróbálta felgyújtani a prágai közlekedési vállalat egyik nagy garázsát Klícov városrészben.

A férfi a garázsban parkoló autóbuszokat lelocsolta benzinnel, majd elfutott.

Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy csak a garázsban dolgozó személyzet lélekjelenlétének köszönhető, hogy a gyújtogatás nem járt sikerrel és nem okozott nagyobb kárt. A garázs ipari kameráinak felvételei alapján és a közvélemény segítségével a rendőrségnek már szombaton reggel sikerült letartóztatnia a férfit.

A megerősített biztonsági intézkedéseket azóta sem vonták vissza, noha a rendőrparancsnok igyekezett mindenkit megnyugtatni afelől, hogy nem fenyeget hasonló támadás. „Csehországot jelenleg semmilyen más konkrét biztonsági kockázat nem fenyegeti” – mondta Martin Vondrášek a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtótájékoztatón. A rendőrség a gyújtogatót előzetes letartóztatásba helyezte, és szándékos gyújtogatás elkövetésével gyanúsítja. Amennyiben beigazolódik a bűnössége, és tettét terrorista támadási kísérletté minősítik át, akkor külföldi állampolgárként akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

A rendőrségi vizsgálat során kiderült, hogy az őrizetbe vett féri tagja volt egy olyan online közösségi csoportnak, amely gyújtogatásokról kommunikált, csehországi szálakra azonban nem bukkantak a nyomozók. A dél-amerikai, spanyolul beszélő férfi öt nappal a gyújtogatási kísérlet előtt érkezett Csehországba. Petr Fiala cseh kormányfő szerint Oroszországnak is köze lehetett a prágai gyújtogatási kísérlethez.

„Fennáll a gyanú, hogy a támadást Oroszországból szervezték és finanszírozták. Ez része a hibrid hadviselésnek, ami ellen védekeznünk kell”

– mondta a cseh kormányfő, aki a titkosszolgálat munkáját is méltatta. „Hála a hírszerzőink munkájának, képesek vagyunk megelőzni bizonyos támadási kísérleteket” – tette hozzá Petr Fiala. Cseh politikusok azt is sejteni vélik, hogy a prágai gyújtogatási kísérlet összehangolt része lehetett más európai országokban történt gyanús tűzeseteknek és robbantásoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orosz szálat sejtenek a prágai gyújtogatási kísérlet ügyében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást