Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

„Maga a pokol” – ukrán frontkatonák megrendítő történetei

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. június 3. 11:28
„Rosszabb, mint a pokol” – meséltek ukrán katonák a Reutersnek arról, amit a fronton átélnek. Bár folytatódik az orosz offenzíva, a harcosok szerint vissza kell szorítani Vlagyimir Putyin erőit. Annak ellenére, hogy a Kreml jelezte, kész lenne befagyasztani a háborút.

A katonák fáradtak, lesújtottak, vészesen kevés a lőszer, de megvan a hitük – így összegezte a Reuters hírügynökség azt, amit újságírói a frontvonal ukrán oldalán láttak.

„Állandóan lőnek, tesztelnek bennünket. Ki kell tartanunk” – mesélte a hajnalban indult ágyútűz és saját drónjaik zümmögése közepette egy Viktor nevű katona.

Az orosz lövészárok 800 méterre van, egy aknamező választja el az ukrántól. Az ukrán hadvezetés immár nyíltan elismeri, hogy gondok vannak. Mint a Reuters megjegyzi:

világszerte hiány van tűzérségi lövedékekből, ezért szakértők szerint az oroszok az év végéig túlerőben maradnak.

Nem világos, hogy az amerikai kongresszus által felszabadított támogatás nyomán mennyi új nyugati fegyver jutott el a harctérre.

Az oroszok közben az idén előrenyomultak. Avgyijivka februári elfoglalása után most a Donbaszban kulcsfontosságú Csasziv Jar a célpontjuk. Viktor négy hónappal az orosz invázió után vonult be, de csak tavaly vetették be. Anélkül, hogy lőgyakorlaton vett volna részt, kapott egy Browning géppuskát, és a donyecki megye lövészárkaiba küldték.

Mint elmondta, az oroszok rendszeresen lövik őke,t és télen –26 fok is volt a hőmérséklet. Azt állítja, hogy vegyi anyagot dobtak rájuk. Ugyanezzel vádolják őket az oroszok.

„A front nem olyan szép vonal, mint a térképen. Látom a barátaimat, látom, mi történik velük. Ez rosszabb, mint a pokol” – fogalmazott Viktor, aki az egyik reggelen arra ébredt, hogy a szorongás és a lelki kimerültség miatt nem tudott megmozdulni. A parancsnoka adott neki néhány nap eltávozást, és egy pszichológus segített neki átértelmezni a halál fogalmát; bár úgy tűnt, nem osztja a hívők nézetét, hogy a test a Földön marad, a lélek távozik.

A Reuters látogatása idején Viktor egyik bajtársa pár száz méterrel távolabb megsebesült, egy másik meghalt, amikor rájuk zuhant egy öngyilkos drón. A sérültnek azt mondták, ne mozogjon, és várjon több mint nyolc órát, majd sötétedéskor kimentik. A katona szeretne hazamenni, de tudja, hogy az új mozgósítási törvényben nincs szó a három éve szolgálók leszereléséről. Miközben – mondja –

sok fiatal „nem akar a helyünkre jönni. De ki akarna?”

A körzetben szolgál egy Roman nevű parancsnok, aki gyerekkori barátja halála után a „bosszú” és a „gyűlölet” szavakat tetováltatta az öklére. Egy drónegységet vezet. Őt Marseille-ben érte a háború, ahol francia feleségével élt, pizzázója volt, este sétált a kutyájával, és úszott a tengerben. A háború miatt hazatért.

A Reuters tanúja volt annak, hogyan dobott bombát a drónegysége egy orosz katonára. „Amikor azt látom, hogy megöltem valakit, nulla elégedettséget érzek. Ez egy videojáték. Hány behatolót kell megölnöm, hogy bosszút álljak a barátomért? Ő nem tér vissza” – mondja.

Egy másik frontszakaszon, Kupjanszk közelében az 53 éves Jurij azt mondja: az oroszok úgy lőnek a tűzérséggel, mintha az géppisztoly lenne. Ha az amerikaiak hamarabb fogadták volna el a törvényt, akkor az oroszok nem jutottak volna Csasziv Jarig.

Szerinte Donald Trump nem lesz újra elnök Amerikában, de ha megválasztják, akkor is segíteni fog Ukrajnának. Inkább az aggasztja – ahogy mondja –, hogy Európában sokan nem fogadják el, mire képes az orosz haderő. „De nincs más választás, harcolnunk kell” – teszi hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
„Maga a pokol” – ukrán frontkatonák történetei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást