Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Nelson Mandelához hasonlította magát Donald Trump

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. április 9. 09:42
Donald Trump számára "nagy megtiszteltetés" lenne börtönbe vonulni a bíróság által elrendelt hallgatási tilalom megszegéséért. A volt amerikai elnök és a Republikánus párt idei de facto elnökjelöltjének ez az ügye egy pornósztárnak adott titoktartási pénzzel függ össze.

Donald Trump magabiztosan menetel az amerikai elnökség felé, miközben az a bizarr helyzet állt elő, hogy négy bírósági ügye is függőben van. Ezek egyike a Stormy Daniels pornósztárnak adott hallgatási pénz körüli botrány.

Nem maga az összeg kifizetésének ténye, hanem könyvelési módja az, ami miatt Trumpot vádolják és ami miatt a bíróság korlátozta a szólásszabadságát. Amire ő így választolt a saját közösségi oldalára kitett szombati posztjában: „Ha ez az elfogult, pártos bunkó be akar kasznizni, mert kimondtam a nyílt és nyilvánvaló IGAZSÁGOT, akkor szívesen leszek egy modernkori Nelson Mandela - ez lesz az én NAGY MUNKÁM”.

Ezzel Juan Merchan bíróra utalt, aki a New York állam bíróságán április 15-én induló perében elnököl.

Trump hozzátette: „meg kell mentenünk az országot ezektől a politikai ügynököktől, akik ügyésznek és bírónak maszkírozzák magukat. Ezért a nemes ügyért hajlandó vagyok feláldozni a szabadságomat”.

Nelson Mandela, a dél-afrikai apartheid rendszer ellen harcoló későbbi elnök felemlegetése kissé szabados hasonlat – Mandela összesen 27 éven át ült börtönben és tuberkulózist is kapott. Nehéz elképzelni, hogy Trump ekkora áldozatra vállalkozna.

Az exelnök ellen az a vád, hogy még az előző, 2016-os választások előtt fizetett 130 ezer dollárt a pornósztár Stormy Danielsnek, hogy az ne beszéljen egy intim légyottjukról. Mindez a vád szerint úgy történt, hogy Trump 34 esetben meghamisította vállalati feljegyzéseit, amelyek a volt ügyvédjének, Michael Cohennek átutalt pénzekről szóltak.

Cohen volt az, aki 130 ezer dollár hallgatási pénzt odaadta a pornósztárnak. Trump ügyvédei azt állítják: a Cohennek átutalt pénzeknek ehhez nincs közük, azok legitim jogi költségek voltak és védencüknek nem volt Danielsszel szexuális kapcsolata.

Merchan bíró április 1-jén elrendelte, hogy Trump nemcsak a tanúkról és a bíróság tagjairól, de azok családtagjairól sem beszélhet.

Ezt azután tette, hogy Trump védői csapata az állította: a bíró lánya profitál apja döntéseiből.

Loren Merchan ugyanis – céges dokumentumok szerint - demokratapárti donoroktól és szervezetektől kapott 70 millió dollárnyi hozzájárulást Authentic Campaigns nevű digitális média- és adománygyűjtő ügynökségéhez. A vállalat volt ügyfelei között van Joe Biden elnök, Kamala Harris alelnök és Chuck Schumer demokratapárti szenátusi elnök politikai szervezete is.

A közelgő Stormy Daniels-per lehet a négy közül az egyetlen ügy, amelyik már az elnökválasztás előtt bíróság elé kerül. Donald Trump az összes készülő perben ártatlannak vallotta magát és politikai indíttatásúnak nevezte azokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Donald Trump büszkén menne börtönbe a hallgatási tilalom megszegéséért
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást