Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Olyan szorosak az adatok, hogy szinte célfotó dönthet arról, ki lesz Szlovákia új államfője

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. április 3. 20:43
Szinte lehetetlen megjósolni, ki lesz Szlovákia új köztársasági elnöke. Három nappal az államfőválasztás második fordulója előtt mindössze 2-3 százalék a két jelölt közti különbség. Peter Pellegrini és Ivan Korčok kedden este kamerák előtt is egymásnak feszült. A tévévitában a Magyarországhoz fűződő viszonyukról is kérdezték az elnökjelölteket.

Fej fej mellett áll a szombati államfőválasztás második körébe bejutott volt diplomata, az ellenzék által támogatott Ivan Korčok és a pozsonyi parlament házelnöke, a kormányoldal jelöltje, Peter Pellegrini. Megoszlik azonban a közvélemény-kutatók előrejelzése. A Focus ügynökség szerint Pellegrini nyerné a másodok fordulót a szavazatok 50,8 százalékával, Ivan Korčok pedig a voksok 49,2 százalékát szerezné meg. Az NMS Market Research – ami egy másik hasonló jellegű felméréseket végző intézet – viszont fordított sorrendet állapított meg. Az általuk elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint Ivan Korčok lesz a befutó 51,7 százalékkal, míg Peter Pellegrini 48,3 százalékkal alulmaradna az elnöki székért folytatott versenyben. Mindkét felmérés március 28. és április 2. között készült, nagyjából ezer fős mintán.

A két elnökjelölt kedden este ismét összecsapott a Markíza televízió kamerái előtt. Mindkettőjüknek 20 perc állt a rendelkezésére, hogy kifejtsék véleményüket az egyes témakörökben. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban is kaptak kérdést. „Barátok vagyunk, tegezzük is egymást, és nem okoz gondot, hogy bármikor beszéljünk telefonon” – válaszolta Peter Pellegrini, és hozzátette, hogy ismét beszélni kell a V4-ről, mert ez a szövetség Közép-Európa hangját is fel tudja erősíteni a nehéz témákban. Ivan Korčok pedig kijelentette, nem tetszik neki, hogy Robert Fico miniszterelnök magyarországi látogatása során azt mondta, hogy a magyar érdekeket fogja érvényesíteni. „Ez szöges ellentétben áll az önök állításával, mely szerint Szlovákia szuverén és önálló külpolitikát akar folytatni” – vetette ellenfele szemére a szlovák diplomácia korábbi vezetője.

Az elnökjelöltek csatározásába Robert Fico kormányfő is beszállt, aki a közösségi oldalára feltöltött rövid videójában politikai amatőrnek nevezte Ivan Korčokot, aki „egy lyukas garasért eladná Szlovákiát”. A miniszterelnök szerint Korčoknak nincs véleménye, mindig a felettesei nézeteit követte. Azt is mondta a kormányfő, hogy Korčok a külföldről finanszírozott civil szervezetek és a liberális média utasításait követi. „Ezért rendkívül veszélyes az ország számára, ha esetleg államfővé választják, mert tudjuk, hogy kenyéradóinak mik a tervei Szlovákiával, és hogy mennyire gyűlölik a szuverén szlovák külpolitika koncepcióját” – jelentette ki Robert Fico.

A szlovákiai államfőválasztás második fordulóját április 6-án, szombaton tartják. Szerdán éjfélkor kampánycsend lép életbe, újabb közvéleménykutatási eredményeket ezt követően már nem lehet közölni. A választópolgárok szombaton reggel hét és este tíz óra között adhatják le szavazatukat. Az a jelölt lesz Szlovákia új köztársasági elnöke, aki több szavazatot kap.